Omladinska razmena u Portugalu – “Never Forget!”

0
157

Na omladinskoj razmeni „Never Forget“ koja je održana u novembru u mestu Sintri, u Portugalu učestvovala je i članica BUM-a Tamara Češljarov. Tema ove razmene bila je davanje odgovora na nacionalizam i desničarske ideje uličnom umetnošću i organizovanjem unutar zajednice.

Na razmeni je učestvovalo 32 učesnika I 2 facilitatora, tj. 6 nacionalnih timova, gde je svaki od njih brojao 6 učesnika i svaki je imao jednog lidera. Razmena je organizovana u malom mestu Almocageme, nadomak Sintre – prelepog, bajkovitog gradića prožetog brojnim dvorcima i bogatom istorijom.

Razmena se sastojala iz dva dela. Prvi deo je bio više teorijski, u kojem smo zašli duboko u tematiku fašistčkih i antifašističkih organizacija 20. veka. Upoznavanje sa ovom materijom bilo je organizovano kroz različite radionice i rad u manjim internacionalnim grupama, ali je i svaki nacionalni tim imao priliku da predstavi fašizam 20. veka u svojoj zemlji. Na taj način produbili smo prvo razumevanje sopstvene istorije i uticaja fašizma na državu i razvoj društva, ali smo stekli i znanja kako se fašizam razvijao u drugim zemljama Evrope.

Ova razmena nije bila samo puko razmenjivanje informacija, naprotiv, ona je bila mnogo više od toga. Sem razmene znanja delili smo međusobno naša iskustva i emocije, što je našem učenju donelo potpuno novu dimenziju. Iako ponekad različitih shvatanja, uvek smo davali jedni drugima slobodu misli i izražavanja.

Fašizmom u prošlosti pogođeni su mnogi ljudi. Takozvana “knedla u grlu“ i suze, neretko su bile deo naših konverzacija, što nas je timski mnogo ojačalo i zbližilo.

Drugi deo projekta bio je onaj praktični u kojem smo imali slobodu da kreiramo razne crteže, šablone i grafite, koji bi po nama mogli da šalju poruku borbe protiv fašizma koja bi u posmatraču budila potrebu za pozitivnim promenama.

Pored svih radionica i učenja, naravno, uvek smo imali vremena za zabavu i druženje. Ono što je meni lično najdraže je to što smo se svi uvek zajedno družili kao jedna velika porodica i ostvarili verujem, prijateljstva koja traju za života. Srećom, ovoj razmeni nije konačan kraj. Avantura se nastavlja početkom februara sa drugim delom projekta u Weimaru, u Nemačkoj.

U Portugalu smo se osvrnuli na istoriju i na ono što ne sme biti zaboravljeno, a u Nemačkoj pak, razvijaćemo dalje ideje i načine na koje mi možemo da doprinesemo da se ta istorija nikada ne ponovi.

Izveštaj napisala Tamara Češljarov