Održane radionice medijske pismenosti u bečejskim srednjim školama

0
23

Tokom proteklih nekoliko meseci, Novosadska novinarska škola sprovela je radionice medijske pismenosti u bečejskim srednjim školama, a uz pomoć Bečejskog udruženja mladih. 

Ove radionice za cilj imaju podizanje nivoa medijske pismenosti kod mladih i upoznavanje sa medijima, kao i određenim alatima za prepoznavanje lažnih vesti. Radionice su održane sa učenicima srednjih škola koji su se pored teorijskog dela, susreli i sa praktičnim kroz kreiranje različitih tekstova.

– Bilo je sjajno raditi prethodnih nekoliko meseci sa srednjoškolcima iz Bečeja. Oni su puni energije, vredni i znatiželjni, tako da nam je bilo zadovoljstvo što smo imali priliku da razgovaramo sa njima o temama za koje verujemo da su im bliske i važne iako se to na prvi pogled ne čini takvim, prenosi predavačica Milica Janjatović Jovanović i dodaje da je medijska pismenost elementarna pismenost digitalnog doba.

Učenici su se pokazali vrlo zainteresovano i snalažljivo, te su postignute sjajne diskusije. Kako navodi Milica, oni umeju da prepoznaju da je nešto sumnjivo u medijskim tekstovima ili prilozima, reklamama, a ove radionice su ih usmerile ka tome na koji način mogu to i da provere, pa su naučili i koja sve pitanja treba da postave pre nego što prihvate određenu informaciju.

– Istina je da se učenici u tom prostoru snalaze odlično i to nam olakšava rad sa njima kada je reč o edukaciji o medijima, medijskoj pismenosti i lažnim vestima. Ipak, naša znanja i iskustva su nešto što smo dužni da im prenesemo kako bi stekli potporu da se u tom okruženju bezbedno kreću. Sudeći po njihovom angažovanju i spremnosti da učestvuju u radionicama, ja verujem da smo odradili dobar posao, ali ipak je to na njima da prosude, kaže Milica iz Novosadske novinarske škole.

Ove radionice sprovedene su u okviru projekta „Medijski pismeni građani protiv lažnih vesti“ koji sprovode Bečejsko udruženje mladih i FakeNews Tragač u okviru programa „Mladi i mediji za demokratski razvoj“ Beogradske otvorene škole uz podršku Kraljevine Švedske.