Održana letnja škola „Značaj dijaloga za lokalni ekonomski razvoj – na primeru JPP“

0
60

U okviru programa Dijalog promena u junu je u Beogradu održana trodnevna letnja škola posvećena unapređenju dijaloga između javnih vlasti i organizacija civilnog društva (OCD). Domaćini škole bili su Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) i Bečejsko udruženje mladih (BUM).

Na letnjoj školi je učestvovalo 20 predstavnika opština Bečej, Opovo, Topola, Lazarevac, Bajina Bašta i Ljubovija, kao i lokalne organizacije i mediji.

Predavači su bili stručnjaci iz oblasti uključivanja civilnog društva i javno – privatnog partnerstva: Andrijana Jovanović iz Komisija za javno – privatno partnerstvo, Edi Majstorović iz Stalne konferencije gradova i opština, Mirjana Ćirić iz Opštine Topola, profesorka Slađana Sredojević, Ana Aćimov iz Bečejskog udruženja mladih, Bojana Selaković iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji), Zlata Đorđević iz Transparentnosti Srbija.

Tokom tri dana učesnici su imali prilike da se upoznaju sa procedurama odobravanja i značajem projekata javno – privatnog partnertstva u Srbiji, mogućnostima saradnje organizacija civilnog društva i javnih vlasti kod ovih projekata, inovativnim mehanizmima za uključivanje građana u proces donošenja odluka, principima dobrog upravljanja i drugo. U toku trajanja škole razgovaralo se o mogućoj formalizaciji dijaloga između predstavnika javnog sektora i civilnog društva. U tom smislu, predložena su dva modela saradnje: Sporazum o saradnji (između predsednika opštine i jednog ili više predstavnika civilnog sektora) i formiranje Radnog tela (Foruma za dijalog) gde će se redovno razgovarati o lokalnim potrebama i mogućnostima za nove projekte javno – privatnog partnerstva.

Događaj je organizovan kroz projekat „Značaj dijaloga za lokalni ekonomski razvoj – na primeru JPP“, podržan od strane Beogradska otvorena škola (BOŠ), finansijskim sredstvima Delegacije Evropske unije u Srbiji.