Održan trening „Koliko košta(m)“

0
42

Željana Rusmir je bila učesnica ovogodišnjeg trening „Koliko košta(m)“, koji je bio održan u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima u od 10. do 16. maja. Treningu su prisustvovali mladi iz cele Srbije (Leskovac, Beograd, Niš, Zrenjanin, Bečej…) Teme seminara ticale su se korupcije, fašizma, ekstremizma, (auto)cezurom nasilja, odnosa moći, civilne hrabrosti, predsrasuda, poremećaja ishrane, samopovređivanja i samoubistva, negacije realnosti…

Polaznici su kroz sve ove teme prolazili detaljno i diskutovali kako te teme utiču na okolinu, ali i kako su i učesnici seminara ponekad i sami bili u tim ulogama.

Sam trening je bio „podeljen“ na dva tima: Tim za film i tim za performans. Ja sam bila u timu za performans. Mi na performansu uglavnom smo se bavili ličnim temama, bolnim temama za nas ili naše bližnje, pričali smo o problemima, strahovima, sreći, lepim trenucima. Za 6 dana osetite svako osećanje, od ljubavi i prihvatanja, nervoze, tuge pa i stresa. Krajnji performas koji se izvodio u Crnoj kući u Novom Sadu poslednji dan treninga, predstavljao je nešto naše lično, predstaviljali smo problem koji smo doživeli i čuli, problem u društvu koji treba prepoznati i sprečiti. Ja sam se bavila temom samopovređivanja i imala sam interakciju sa publikom. Tokom mog performansa publika je prepoznala problem i umešala se u sam performans, što je bio i cilj, kaže Željana.

– Tim za film se takođe bavio ovim temama, ali se nisu toliko bazirali na ličnoj spoznaji i nisu toliko razgovarali. Bavili su se idejama za film, kako da se ideja pretvori u sliku ili video i na kraju su montirali. Ljudi sa kojima „živite“ tih 6 dana su divni, puni razumevanja, spremni da pomognu, jer smo svi tamo sa istim razlogom. Sledeću prezentaciju imamo u Leskovcu 28. juna i mnogo je lep osećaj kada znaš da ćeš ponovo videti sve te ljude. Ovo je za mene bilo jedno prelepo iskustvo, koje neću zaboraviti, i svakoj osobi bih preporučiila jer se to mora doživeti, zaključuje Željana.

Organizator treninga je Grupa „Hajde da…“ – nevladina organizacija koja je počela sa radom u proleće 1999. godine. Vizija grupe je društvo koje uvažava ljudsko dostojanstvo i podržava razvoj slobodnog/e, odogovornog/e i aktivnog pojedinca/ke., a sama misija grupe je osnaživanje pojedinca/ke da razvija svoje potencijale, ostvaruje skladnije odnose sa drugima i drugačijima i aktivno učestvuje u stvaranju humanijeg društva.