Odlučionice: Uređenje omladinskog prostora na otvorenom

0
14
Foto: KOMS

Grupa mladih volontera uređivala je prostor na šetalištu kraj Tise koji će im ubuduće poslužiti kako za odmaranje, tako i za druge aktivnosti među kojima su akustične svirke, radionice i edukacije, sve prema njihovim afinitetima.

– Okupili smo se sa željom da opremimo prostor za mlade kako bi imali uslove da kvalitetnije provode slobodno vreme kraj reke u Bečeju, rekao je Uglješa Surdučki iz Đačkog parlamenta Ekonomsko – trgovinske škole u Bečeju.

Aktivnosti treba da budu prilogeđene potrebama mladih, istakla je Milica Borjanić iz Krovne organizacije mladih Srbije.

– Mladi su u nekim lokalnim sredinama radili na osnivanju Saveta za mlade, kao savetodavnog tela lokalne samouprave. Bečej je uvideo da nedostaje prostor za okupljanje mladih na otvorenom prostoru. Nije ideja da unifikujemo i da kažemo da svi imaju iste potrebe i aktivnosti već da u svakoj zajednici budu realizovane aktivnosti koje odgovaraju potrebama mladih, navela je Borjanić.

Foto: KOMS

Osim farbanja betonske ogradi postavljene su i tri klupe, dok će još dve stići narednih dana. Akcija se organizuje kao deo projekta „Glas mladih u demokratskim procesima“ koji realizuje Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupa Srbije Evropskoj uniji“, uz podršku Švedske i u saradnji sa Kancelarije za mlade opštine Bečej i Bečejskim udruženjem mladih (BUM) i školskim parlamentom Ekonomsko – trgovinske škole.

Foto: KOMS

Krovna organizacija mladih Srbijeveć nekoliko godina unazad okupljarelevantne aktere u oblasti omladinske politike koje čine: predstavnici lokalnih samouprava (opštine/gradove), organizacije civilnog društva i đački parlamenti sa ciljem da usvojoj zajednici učestvuju u unapređenju saradnje mladih i donosilaca odluka i postanu deo mreže lokalnih koordinatora za dijalog sa mladima.

Program „Odlučionice“ usmeren je na unapređenje omladinske politike na lokalnom nivou i na dijalog sa mladima kako bi se uključili u život zajednice.

Ostali mediji o ovoj akciji:

  1. Bečej: Novi kutak za mlade na šetalištu kraj Tise
  2. Бечеј: Уређује се Омладински клуб на отвореном
  3. Mladi kraj Tise uredili kutak za sebe
  4. Ifjúsági klub a szabad ég alatt
  5. A Tiszán is nagyobb teret kapnak a fiatalok Óbecsén
  6. Uskoro novi omladinski kutak na šetalištu kraj Tise u Bečeju