O mogućnostima primene medijske pismenosti u nastavi

0
56

Koliko je medijska pismenost mladih bitna, zašto je važno ohrabrivati mlade da sami kreiraju medijski sadržaj za svoje vršnjake i kako neformalno obrazovanje uključiti u obrazovne institucije, neke su od tema o kojima su predstavnici Bečejskog udruženja mladih govorili na konferenciji „Mogućnost primene medijske pismenosti u nastavi“.

Ovaj događaj, u organizaciji Novosadske novinarske škole, održan je u EU info centru, 17. juna, i bio je sačinjen od dva panela na kojima su se okupili ne samo predstavnici različitih generacija, već i profesija i sektora, te su zaključci donošeni iz različitih uglova, pa se na taj način stvorila sjajna diskusija, ali su se otvorile i nove teme.

Bilo je reči o edukaciji nastavnika za sprovođenje medijske pismenosti u nastavi, uvođenje medijske pismenosti kao predmeta u školama, preprekama i mogućnostima.

– Konferencija se sastojala iz dva panela, a na drugom smo učestovali Goca i ja. Bilo mi je neverovatno zadovoljstvo da učestvujem po prvi put kao panelista i da govorim o svojim iskustvima koje sam stekao zahvaljujući Bečejskom udruženju mladih, kroz različite programe i aktivnosti, kao što su “Pokreni mehanizam” i “Medijsko opismenjavanje Srbije”, ali i o efikasnosti neformalnog pristupa u obrazovanju, odnosno edukaciji, navodi Uglješa i dodaje da je pristup u neformalnom obrazovanju, po njegovom mišljenju, pun pogodak i voleo bi da škola tako i izgleda.

– Bečejsko udruženje mladih već godinama unazad nastoji da pruža kvalitetnu neformalnu edukaciju mladima iz lokalne zajednice o temama koje se u školama retko ili nikada ne pominju, rekla je Gordana na konferenciji. Podkast Bumovanje vode mladi i dovode mlade goste iz različitih oblasti. Mi jesmo novinari, ali niko neće bolje kreirati sadržaje za mlade od mladih, zato je bolje pustiti njih da se sami izraze i bolje iskomuniciraju sa svojim vršnjacima nego što bismo mi to uradili, zaključila je ona dodajući da je to odlična osnova za razvoj medijske pismenosti u manjoj lokalnoj zajednici kao što je Bečej.

Sve zaključke sa konferencije možete pročitati na linku, a konferenciju možete pogledati i na Facebook profilu Novosadske novinarske škole.