Novi BUM-ov projekat usmeren ka promociji Zakona o rodnoj ravnopravnosti

0
70
Foto: Zavod za ravnopravnost polova

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Stanislava Malić-Gostović potpisala je 29. juna 2022. godine ugovore sa predstavnicima udruženja građana sa teritorije AP Vojvodine kojima su odobrena bespovratna sredstva za realizaciju projekata u oblasti unapređenja položaja žena i rodne ravnopravnosti, među kojima je i Bečejsko udruženje mladih.

Sredstva su dodeljena na osnovu Javnog konkursa za dodelu sredstava udruženjima za oblast ravnopravnosti polova u AP Vojvodini u 2022. godini, sa ciljem podsticanja politike jednakih mogućnosti kroz promovisanje i primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, zatim putem osnaživanja žena za participaciju u javnom životu lokalne zajednice, kao i zaštite i promovisanja politike jednakih mogućnosti kod mladih uzrasta od 16 do 19 godina.

Finansijsku podršku na osnovu konkursa, u ukupnom iznosu od 3.249.750,00 miliona dinara, dobilo je 26 udruženja građana kojima je na ovaj način omogućena realizacija aktivnosti u oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti u svojim lokalnim zajednicama.

Prema rečima Gordane Adamov, izvršne direktorke Bečejskog udruženja mladih, cilj njihovih projektnih aktivnosti biće usmeren na promociju Zakona o rodnoj ravnopravnosti kod mladih i žena.

– Specifičnost opštine Bečej jeste što se u našoj lokalnoj samoupravi sprovodi mehanizam participativnog budžetiranja, tako da ćemo se kroz projekat fokusirati na edukaciju žena o njihovom većem učešću u javnom životu, ali i na edukaciju građana i građanki o tome zašto je rodno odgovoran budžet važan za život i napredak jedne lokalne zajednice, istakla je Gordana.

Jedna od preporuka Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine odnosi se i na saradnju institucija i civilnog sektora, u smislu jačanja kapaciteta nevladinih organizacija koji se posmatraju kao partneri u sprovođenju politike jednakih mogućnosti i kreiranja novih javnih politika.

Za više informacija, ispratite naš sajt, kao i društvene mreže, gde ćemo pisati o mogućnostima za učešće u projektnim aktivnostima.

Izvor: Zavod za ravnopravnost polova