Nešto više o tome kako smo proveli prethodni vikend

0
45

NAPOR je ove godine proslavio svoj 15. rođendan, a proslavili smo ga uoči same Skupštine koja je održana od 23. do 25. februara 2024. godine.

U okviru svečanosti, dodeljeni su sertifikati novim omladinskim liderima/kama i omladinskim radnicima/cama koji su pred prisutnima položili zakletvu. Takođe, dodeljeno je i priznanje „Hvale vredan NAPOR“, a čast da uruči ovogodišnje priznanje pripala je Aleksandru Đekiću ispred BUM-a. Ovo priznanje se dodeljuje već više od 10 godina, a prvi „Hvale vredan NAPOR“ dobio je baš BUM!

Dodela ovogodišnje plakete „Hvale vredan NAPOR“

Kao i na svakoj Skupštini, tu su se donosile neke važne odluke koje se tiču rada same asocijacije u narednom periodu, a o svim suštinskim pitanjima odlučuje Skupština, odnosno članice. Te članice čine organizacije koje rade na lokalima širom Srbije koje se bave pitanjima omladinskog rada, a od ove godine delegati i delegatkinje po prvi put bili su i omladinski radnici i radnice iz Sktrukovnog kokusa, čiji deo je bila i naša Gordana Adamov.

Članovi i članice SKOR-a

Bio sam delegat ispred Bečejskog udruženja mladih i uzeo sam aktivno učešće na Skupštini, radio i u svojstvu zapisničara, što postaje već tradicija. Zapisničarski posao je vrlo zanimljiv, jeste da iziskuje potpunu i konstantnu pažnju, ali sve što se dešava zapisujem na vrlo istinit i zanimljiv način.

Dosta se radilo i na strateškom planiranju NAPOR-a, odnosno mapiranju različitih problema, a kasnije i rešenja. Poslednjeg dana su u goste došli predstavnici asocijacije omladinskih radnika iz Portugala, koji su nam predstavili drugačiju sliku funkcionisanja i vrednovanja omladinskog rada.

Novi SEP

Između ostalog, kandidovao sam se za člana Saveta za etička pitanja (SEP), gde mi je Skupština izglasala mandat. Ranije sam učestvovao u Komisiji za Savet za etička pitanja, koja je imala zadatak da, dok SEP nije funkcionisao, bolje približi obaveze i zaduženja samog tela, a sada ću se maksimalno truditi da zaštitim Etički kodeks omladinskog rada i budem posvećen u toku svog mandata.

Šta je SEP – Savet za etička pitanja?

Savet za etička pitanja je nezavisno telo u okviru NAPOR-a koje se stara da se Etički kodeks u omladinskom radu poštuje i unapređuje. On ima mandat da reaguje u slučaju kršenja Etičkog kodeksa, i to kroz preporuke organizacijama članicama, kao i mišljenja koja upućuje organizacijama koje nisu članice NAPOR-a. Savet za etička pitanja kontinuirano radi i na promociji etike u omladinskom radu, među omladinskim radnicima/cama, mladima i njihovim roditeljima, kako bi osigurala etičnost prakse omladinskog rada u Srbiji.

Bilo mi je izuzetno drago što sam imao priliku da učestvujem u radu Skupštine i što ću učestvovati i delati unutar tela NAPOR-a.

Uglješa Surdučki