Napredni trening o javnim finansijama privukao organizacije iz šest gradova i opština

0
17

Predstavnici udruženja građana iz šest gradova i opština širom Srbije okupili su se u Bečeju krajem novembra na trodnevnom naprednom treningu kako bi dodatno unapredili znanja o javnim finansijama i stekli neophodne veštine za monitoring poslovanja lokalnih samouprava, kao i kreiranje politika koje treba da odgovore na potrebe građana i unaprede njihov život.

Trening je organizovan sa ciljem da se polaznici detaljnije upoznaju sa budžetskim procesom, te sa učešćem građana u pripremi i monitoringu lokalnih javnih finansija, kao i pristupu informacijama od javnog značaja.

Zadatak da polaznici na ovom intenzivnom treningu ovladaju mehanizmima i da budu spremni za kontrolu poslovanja i direktnije se uključe u donešenje odluka na lokalu, poveren je predstavnicima Bečejskog udruženja mladih koji imaju višegodišnje iskustvo u ovim oblastima.

Ovakav vid edukacije je, kako su polaznici i rekli, naročito potreban organizacijama koje deluju na lokalu i zastupaju interese marginalizovanih grupa. On je omogućen zahvaljujući Resurs centru za organizacije u okviru projekta koji podržava Evropska Unija, a sprovodi ga konzorcijum organizacija koje predvode Građanske inicijative.