Mladi u Bečeju metalnim slamčicama započeli borbu protiv jednokratne plastike

0
34

U okviru programa „Šta nam teško” u Bečeju je nedavno započeta akcija „Straw Wars: Reci NE plastičnoj slamčici!” koju realizuje neformalna grupa mladih okupljena pod nazivom Mladi ekolozi Bečeja.

Cilj akcije je da se skrene pažnja na štetnost plastike po zdravlje ljudi, ali i životnu sredinu. Osim što ima edukativni karakter, akcija ima za cilj i da smanji upotrebu plastičnih slamčica na teritoriji Bečeja.

– Dostavili smo pozive ugostiteljskim objektima da nam se priključe u ovoj akciji pošto smo zaključili da se slamčice najčešće koriste upravo u kafićima i restoranima. Ugostitelji koji se priključe našoj akciji dobiće od nas paket čeličnih slamčica koje su višekratne, lako se peru i bezbedne su za upotrebu, kaže Stasja Štrbački ispred ove neformalne grupe. Ona dodaje da je ljudima u početku neobično kada se pomenu čelične slamke, ali da se one u svetu već uveliko koriste.

– Pored toga, želimo da informišemo i podstaknemo naše sugrađane da u kafiću kažu „Ne“ plastičnoj slamčici i uz to da im predstavimo višekratne i ekološke alternative, kaže ona.

Ova grupa mladih je započela i promociju kratih edukativnih spotova o jednokratnoj plastici koje sugrađani mogu pogledati i na društvenim mrežama. 

Čak 70 odsto celokupnog plastičnog otpada u morima čini plastika za jednokratnu upotrebu, među kojima su i slamčice. Procenjuje se da je prosečna potrošnja plastike u Srbiji u 2016. godini iznosila 55 kila po stanovniku.

Ova akcija je finansirana u okviru Šta nam teško konkursa od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a uz podršku Mladih istraživača Srbije, Pokreta gorana Vojvodine, Tim42, CeGraD-a i Empower-a.