Mladi iz Zenice oduševljeni Bečejom

0
23

Proteklog vikenda mladi iz Zenice, članovi omladinskog udruženja „Reaktiv“, bili su u uzvratnoj poseti Bečeju. Time se završio projekat „Jedan veće od dva!“ tokom kog se ukupno 30 mladih iz Srbije i Bosne i Hercegovine upoznalo, realizovalo zajedničke aktivnosti i razmenilo iskustva o omladinskom aktivizmu.

Ideja o zajedničkom projektu rodila se početkom godine na osnovu poznanstva sa seminara dvoje učesnika razmene. Program MAB (Movements Across Borders), koji sprovodi fondacija SHL delovao je kao odlična prilika za umrežavanje organizacija Reaktiv i BUM, što je i uspešno sprovedeno u delo početkom jula. Najpre su se Bumovci uputili ka Zenici sa ciljem da upoznaju tamošnje aktivnosti mladih i njihov način života. Tokom tri dana, zajednički su uređivane prostorije „Reaktiva“ kako bi se osposobile za rad ovog udruženja. Potom su Zeničani došli u Bečej, kako bi upoznali naš gradić na obali Tise, čuli i videli šta sve Bumovci rade i učestvovali u „freeze“ performansu.

U periodu između poseta Zenici i Bečeju, mladi su radili i na istraživanju o položaju mladih u svojim lokalnim sredinama, čije su rezultata predstavili na održanoj tribini u maloj sali opštine Bečej. Upoređeni podaci pokazali su da su nažalost, mladi jednako zapostavljeni u Bečeju i Zenici, što se manifestuje malim ulaganjima u kulturu, sport i obrazovanje, kao i kroz odsustvo sprovođenja omladinskih politika – postojanje Saveta za mlade i realizaciju Lokalnog akcionog plana politika za mlade. Poslednjeg dana razmene mladi su zajednički obišli i Novi Sad, gde su demonstrirali „freeze“ performans i simbolično posetili izložbu „Živeo život“ o životu u bivšoj Jugoslaviji. Projekat „Jedan veće od dva!“ završen je razmenom lepih reči i utisaka i obećanjem da će se ova saradnja ubrzo nastaviti.

Šta Bečej nudi?

Da Bečej može da ponudi puno toga i bude zanimljiv mladim turistima dokazali su Bumovci ovog vikenda. Goste iz Zenice prvo su odveli u interaktivni obilazak kuće braće Tan i šetnju centrom. Iste večeri se u Gradskom pozorištu održavala premijera domaće predstave, koju mladi nisu uspeli da posete zbog održavanja tribine u zgradi opštine. Potom je usledila večera sa pogledom na panoramu grada. Subota je bila rezervisana za obilazak Fantasta uz jahanje konja, tiskog šetališta i Centra za decu i mlade. Druženje se završilo izlaskom u noćne klubove, koji su nudili različite muzičke žanrove. Iako gotovo deset puta manji od Zenice, Bečej je gostima predstavljen kao gradić koji nudi bogat i raznovrstan sadržaj za sve generacije.