Mladi BUMovci podižu svest o rodno zasnovanom nasilju

0
11

Sa mladima se mora razgovarati o rodno zasnovanom nasilju i taj fenomen ne treba da bude tabu tema u našem društvu, jedan je od zaključaka nakon odigranog forum teatra „Ti, ja i rodna ravnopravnost“ u izvedbi članova Bečejskog udruženja mladih.

Forum teatar je jedan od proizvoda nakon treninga za omladinske radnike i radnice i mlade iz Pančeva, Bečeja, Sombora i Novog Sada, čiji je naziv “Prevencija rodno zasnovanog nasilјa kroz upotrebu forum teatra i politike o zaštiti i sigurnosti dece i mladih”.

-Bilo mi je mnogo teško da glumim oca koji je nasilan prema svojoj porodici. Bilo mi je teško da se unesem u ulogu takvog oca, a da pritom vičem na svoje prijatelje i da sam nasilan, kaže Luka Haček, jedan od glumaca u forum teatru. On dodaje da mladima treba govoriti o rodno zasnovanom nasilju, jer se o njemu, kao i o drugim oblicima nasilja, često ćuti.

Tokom izvedbe forum teatra u njega su se uključivali i učenici Ekonomsko – trgovinske škole, pokušavajući da uđu u ulogu osoba koje trpe neki vid nasilja.

U ovom projektu učestvuju mladi iz još pet gradova i opština, a sve sa ciljem da se različitim i prilagođenim aktivnostima mladima podigne svest o raznim tipovima zlostavljanja u svim sferama života o kojima ne treba ćutati i na koje ne treba zatvarati oči, jer nasilje nije privatna stvar.