Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

0
51

25. novembra obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kada se širom sveta organizuju razne aktivnosti koje za cilj imaju eliminaciju nasilja koje pogađa mnoge.

Ovaj datum je proglašen na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba 1981. godine, kada su žene progovorile o porodičnom nasilju i seksualnom zlostavljanju. Datum je ozvaničen od strane Ujedinjenih Nacija 1999. godine, a odabran je kao datum sećanja na sestre Mirabel koje su brutalno ubijene od strane Dominikanskog diktatora.

I dan danas, ovaj datum se obeležava širom sveta kroz razne kampanje i aktivnosti koje za cilj imaju pružanje podrške ženama, suzbijanje nasilja, kao i zaustavljanje diskriminacije. Podsetimo da je BUM 2016. godine na gradskoj pijaci sproveo performans, sa ciljem da pokažemo da je porodično nasilje i te kako prisutno i da nisu sve modrice samo šminka, kao i da pruže podršku svima onima koji se plaše da progovore. Slogan akcije bio je „Nemoj da ćutiš. Ti možeš biti sledeća!“, a i dan danas stojimo pri istom stavu!

Prema podacima iznetim od početka pandemije, u mnogim zemljama je pokazan porast broja poziva na linije za pomoć nasilju u porodici. Zastrašujuć je podatak da je usled izolacije, 15 miliona žena u svetu doživelo neki oblik nasilja.

Još neki potresni podaci su da svaka treća žena tokom svog života doživi fizičko ili seksualno nasilje, i to najčešće od svog partnera, kao i da samo 52% žena ima slobodu u donošenju odluka vezanih za seksualni život i zdravstveno stanje.

Ovim putem, šaljemo podršku svim onima koji su proživeli ili proživljavaju nasilje, i ohrabrujemo ih da potraže pomoć. Nasilje možete prijaviti besplatnim pozivom policiji na 192, a podršku i informacije možete dobiti kontaktiranjem SOS telefona Autonomnog ženskog centra okretanjem broja 0800 100 007, svakog radnog dana od 8 do 20 časova.