Medijski pismeni mladi protiv dezinformacija

0
66

Bečejsko udruženje mladih počinje realizaciju projekata „Medijski pismeni mladi protiv dezinformacija“ u partnerstvu sa FakeNews Tragačem Novosadske novinarske škole, a uz podršku Beorgadske otvorene škole kroz program Mladi i mediji za demokratski razvoj uz finansijsku podršku Švedske.

Ovaj projekat predstavlja nastavak prošlogodišnje saradnje sa novinarima Fake News Tragača u okviru istog programa.

Prema istraživanju Deca Evrope na internetu – čak 98 posto najstarijih učenika (15-17 godina), prema sopstvenim izjavama, svakodnevno koristi internet na telefonu, a iz godine u godinu deca pristupaju internetu u sve mlađem uzrastu, bez odgovarajućeg uvida roditelja ili staratelja u njihove aktivnosti.

Da mladi nisu upoznati sa negativnim pojavama u medijima svedoči podatak da čak polovina ispitanika (12-23 godina) Cesidovog istraživanja ne može da proceni da li su u medijima prisutni propaganda, lažne vesti i spinovanje. To istraživanje pokazuje da najveći procenat ispitanika od 12 do 17 godina kao medij od poverenja navodi društvene mreže, na kojima je prema statistici FakeNews Tragača detektovan najveći deo dezinformacija tokom 2021. godine. U tom kontekstu je važno razumeti da mladi nisu, kako se stereotipno misli, medijski pismeniji od starijih.

Nizak nivo medijske pismenosti, sve veća upotreba medija u svakodnevici, pretrpanost informacijama i rasprostranjenost lažnih vesti dovode do toga da građani odluke o svom i životu zajednice donose na osnovu pogrešnih informacija, gube poverenje u medije, čak i one koji profesionalno obavljaju svoj posao, čime je otežana uloga medija kao posrednika u javnosti, i što direktno negativno utiče na razvoj demokratije u društvu.

Projekat ima za cilj unapređenje medijske i informacione pismenosti građana i borbu protiv lažnih vesti u Srbiji, a specifični ciljevi projekta su unapređenje angažovanja mladih u pokretnju lokalnih zajednica kroz podizanje nivoa medijske i informacione pismenosti i jačanje kritičke svesti i kvaliteta informisanja mladih za borbu protiv lažnih vesti.

Program finansijske i mentorske podrške medijima i organizacijama civilnog društva za mlade tokom četiri godine (2021 – 2025) izvodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Švedske, u okviru projekta „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Projekat se realizuje od 1. septembra 2022. do 31. maja 2023. godine.