Laboratorija društvenih inovacija za mir

0
43

Članice našeg udruženja, Milica Slavnić i Željana Rusmir, su u periodu od 23. do 26. februara bile učesnice Prve Laboratorije društvenih inovacija za mir u AP Vojvodini koja se održavala u Sremskim Karlovcima.

Nosilac projekta “Mirovni fosil” je Centar za kulturu i edukaciju Sonta (CEKOS) sa partnerskim organizacijama BalkanIdea Novi Sad, Centar za socijalni rad iz Apatina i agencija Infinity. Finansiran je sredstvima Evropske unije u okviru projekta “Divided past – joint future” čiji je glavni nosilac OKC Banja Luka.

Na ovoj Laboratoriji učestvovalo je ukupno 30 ljudi iz javnog, privatnog i civilnog sektora.  Prvi dan protekao je u znaku upoznavanja, te su rađene radionice građenja tima sa ciljem upoznavanja i povezivanja svih prisutnih. Tema drugog dana Laboratorije bile su društvene inovacije za mir, a učesnici su kasnije podeljeni u dve radne grupe: Društvene inovacije za mir u obrazovanju i Društvene inovacije za mir u akciji.

Ideja je bila da obe grupe osmisle inovacije koje bi želeli da sprovedu, a do kraja Laboratorije i da isplaniraju kako te novacije sprovesti u delo. Poslednjeg dana Laboratorije je održana prezentacija inovacije, gde su učesnici imali priliku da predstave svoje ideje, ali i da čuju komentare i savete drugih učesnika i facilitatora.

– Ovo je jedan fantastičan projekat i drago mi je što sam imala priliku da budem učesnica istog. Tokom ovog projekta imala sam šansu da se umrežim sa ljudima iz različlitih sektora, različitih godina i zanimanja. Smatram da sam naučila dosta toga novog i da mi može pomoći u daljem radu. Takođe, smatram da su ovakve aktivnosti veoma važne za mlade u Srbiji i radujem se implementaciji i širenju stečenih znanja na mlade iz svoje okoline – ističe članica Bečejskog udruženja mladih Milica Slavnić.