KOMS: Kamp omladinskog aktivizma vas čeka

0
28

Dragi mladi, Krovna organizacija mladih Srbije vas poziva da se prijavite na Kamp omladinskog aktivizma – Mediamocracy 2023! Ukoliko si kreativan/a, energičan/a, voliš da maštaš i želiš da utičeš na promene u svojoj zajednici i društvu – ovo je prava priča za tebe.

Kamp omladinskog aktivizma je petodnevni trening koji će biti održan od 20. do 25. avgusta 2023. godine u Severnoj Makedoniji, na Ohridu, gde će se družiti i učiti pedesetoro kreativnih mladih. Za učešće mogu se prijaviti svi mladi od 15 do 22 godine, a za učešće na kampu mlađih od 18 godina neophodna je saglasnost roditelja.

Kako navode iz KOMS, mlade vide kao pokretače promena u svojim zajednicama, energiju koja je neophodna da se dalje razvijamo i unapređujemo naše društvo. Zato žele da baš TI budeš deo ovog tima mladih aktivista i aktivistkinja spremnih da razvijaju svoja znanja i veštine. Teme ovogodišnjeg kampa jesu novinarstvo orijentisano ka rešenjima, ekologija i kampanje!

Na ovom kampu imaćeš priliku da:  

  • naučiš šta je to aktivizam i koji su oblici aktivizma
  • saznaš šta predstavlja omladinska politika na međunarodnom, nacionalnom i lokalnom nivou i kako je praktikovati kao i koji su ključni akteri na svakom od nivoa
  • analiziraš i diskutuješ o prioritetnim oblastima za mlade u Republici Srbiji
  • saznaš koji su to načini za rešavanje problema na koja ti možeš uticati, te na taj način dati doprinos svojoj lokalnoj zajednici, pokrenuti društvene promene i postati pravi mladi heroj
  • kroz radionice, kreativne metode i druženje naučiš kako da realizuješ svoje ideje
  • razgovaraš sa svojim vršnjacima iz cele Srbije o preprekama sa kojima se mladi ljudi susreću i prostoru za aktivno učešće mladih
  • stekneš znanja i veštine kada je u pitanju kreiranje kampanja
  • informišeš se o pojmu novinarstva orijentisanog ka rešenjima, kao i o ekologiji

Koji je cilj ovog kampa? 

– Naš cilj je da umrežimo mlade koji su motivisani da budu nosioci promena i mladi lideri u svom okruženju. Želimo da znaš kome možeš da se obratiš kako bi realizovao super ideju obnove školskog dvorišta ili organizacije fudbalskog turnira u tvom gradu. Vaša moć je u idejama i energiji koju nosite, a naša je želja da vam pomognemo da te ideje i ostvarite, navode iz KOMS.

Kamp obuhvata nekoliko grupa koje će se baviti različitim temama, a na kampu će biti prisutni i mladi koji će se baviti medijskom pismenošću. U prvom delu dana svaka grupa će se baviti temama specifičnim za tu oblast, dok će u drugom delu dana grupe sarađivati i zajednički dolaziti do rešenja. U večernjim časovima učesnike i učesnice čekaju zajedničke aktivnosti, opuštanje i druženje.

Super, kako da se prijavim? – Prijavni formular se nalazi ovde. 

Prijave traju do 15. juna 2023. godine. Nakon zatvaranja prijava uslediće selekcija učesnika/ca i biće selektovano od 10 do 12 učesnika/ca. Pored učesnika/ca ispred KOMS, deo kampa će biti i mladi predstavnici/ce Lokal Press-a, Asocijacije medija i Međunarodne mreže mladih medija i medija za mlade.

Učešće na treningu je besplatno, a sve troškove, uključujući prevoz, smeštaj i ishranu tokom trajanja treninga pokrivaju organizatori.

Za dodatne informacije možete se obratiti koordinatorki za članstvo, Milji Zdravković, putem imejla [email protected] ili na broj +38169738445

Izvor: Krovna organizacija mladih Srbije