KOMS: 5 načina da unaprediš svoje obrazovanje

0
21

Šta možeš da uradiš da bi unapredio/la svoje obrazovanje? Kako bi iskoristili jučerašnji dan, 24. januar, kada se obeležava Međunarodni dan obrazovanja, Krovna organizacija mladih Srbije pripremila je tekst  kako bismo se prisetili važnosti obrazovanja i koncepta celoživotnog učenja.

Obrazovanje kao tema je često kritikovano i svakako je činjenica da postoje problemi i prepreke u vezi s njim, ali isto tako bi trebalo da se zapitamo šta mi, kao pojedinci, možemo da uradimo da poboljšamo stanje? 

Da li ti kao srednjoškolac ili student možeš da uradiš nešto i utičeš na to da poboljšaš svoje obrazovanje? Naravno da možeš!  

I Aktivno slušaj 

Ljudi često misle da je multitaskovanje tj. obavljanje više radnji istovremeno korisno i moguće. Ako mene pitate, tu ni od jedne aktivnosti koju započneš neće biti vajde jer se ni jednoj nećeš posvetiti dovoljno. Baš iz tog razloga na prvom mestu ističem aktivno slušanje, jer kada se fokusiramo samo na ono što slušamo, mozak kreira priču u glavi, zamišlja slike, pravi mini-filmove i tako mnogo lakše zapamtimo informacije. 

II Zapisuj 

Koliko god da ti se u trenutku učini i kroz glavu ti prođe misao: Ma zapamtiću ja to”, teško da je istina. Jednostavno, mozak nije mašina i ne može da svakodnevno čuva i pamti bezbroj informacija. Zato je korisno voditi bilo kakve beleške, makar i neke kratke, koje po tezama ili po ključnim rečima mogu da trigeruju pamćenje i da ga ponovo aktiviraju. 

III Istražuj 

Jedno od ključnih pomagala u učenju je internet, ta beskrajna baza informacija koje su nam na raspolaganju. Gotovo da ne mogu da se setim nekog aspekta učenja i generalno obrazovanja a da u pomoći nije bio pozvan Gugl ili Jutjub. Bilo da si vizuelni ili auditivni tip osobe, nema sumnje da će par snimaka sa jutjuba da pomognu u čemu god da se mučiš da savladaš. 

IV Pitaj 

Jedan od bitnih aspekata obrazovanja je i onaj kada potražiš pomoć kada ti je potrebna. I još jedna važna stvar kod postavljanja pitanja je i to da budeš siguran/sigurna u ono što postavljaš kao pitanje. To u suštini znači da nakon što si saslušao sagovornika, informisao se, pokušao sam/sama da pronađeš odgovor, ali ti nije uspelo, potražio si pomoć. Ovo je putanja koju bi trebalo da pređeš kako bi tu sigurnost stekao/stekla. I na kraju će gotovo sigurno imati pozitivan ishod. 

V Ponavljaj, ponavljaj, ponavljaj 

Poslovica koja možda i najbolje ilustruje važnost ponavljanja prilikom učenja i uopšteno obrazovanja je ona čuvena Ponavljanje je majka znanja. Čak i istraživanja pokazuju da je ovo jedan od najboljih načina za učenje i pamćenje, jer je mozak tada aktiviran mnogo više nego dok nešto čitamo ili gledamo, zbog toga što kroz ponavljanje povezujemo informacije kojima raspolažemo i dopunjujemo ih novim koje tek usvajamo. 

Ovi saveti su univerzalni i možemo da ih primenjujemo u školi, na fakultetu ali i na poslu jer se na svim ovim mestima očekuje da nešto – znamo. Pa, hajde da pokažemo da možemo da ovladamo svakim izazovom koji se pred nas pruža i da unapredimo svoje obrazovanje već danas! 

Autorka: Danijela Nikolić

Preuzeto sa koms.rs.