KÉRDŐÍV: Polgárok igénye szerinti költségvetés – a te véleményed is számít!

0
83

Számos olyan világváros gyakorlatához hasonlóan, amelyek egyre nagyobb teret adnak a polgároknak a költségvetés tervezésében, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet, az Ifjúsági Iroda és az óbecsei önkormányzat közös akciót indít: “Polgárok igénye szerinti költségvetés – a te véleményed is számít!”

Az akció célja az, hogy a lakosság jobban vegye ki a részét a döntéshozatalban és ismerje meg a költségvetés készítésének a folyamatát, az önkormányzat működése és a költségvetés készítése pedig legyen átláthatóbb – ennek köszönhetően Óbecse is fejlődő és beruházásokat vonzó községgé válhat.

Óbecse önkormányzata a polgárokkal folytatott kommunikációnak köszönhetően az általuk megjelölt prioritásokat betervezi a 2019. évi költségvetésbe, és a kiválasztott javaslatok megvalósítását a községi költségvetésből fogja finanszírozni.

A legtöbb szavazatot kapott projektekre a községi költségvetésben 100 millió dinárt szán az önkormányzat.

KÉRJÜK, TÖLTSE KI A KÉRDŐÍVET!

Ezen kívül, a kérdőívet Óbecse község Helyi közösségeinek irodáiban is ki lehet tölteni.

Az összes beérkezett javaslat begyűjtése és feldolgozása után egy egységesített elektronikus kérdőív készül szavazólap formájában, és a polgárok elektronikus úton, az interneten vagy a helyi közösségek irodáiban adhatják majd le voksukat a költségvetési prioritásokra.

A legtöbb szavazatot kapott javaslatokból projektek készülnek és bekerülnek a községi költségvetésbe, amelyben száz millió dinárt terveztek be erre a célra.

A részvételi költségvetés olyan demokratikus folyamat, amelyben a helyi közösségek tagjai közvetlenül döntik el, hogy a helyi költségvetésből származó pénzt mire költsék el. Ily módon a polgárok, akik az adót fizetik és “töltik” a községi kasszát, lehetőséget kapnak arra, hogy együttműködjenek a helyi hatóságokkal, és részt vegyenek a döntéshozatalban, ami kihatással van az életükre.

Ez egy olyan folyamat, amely különböző célcsoportokat foglal magába, mint a lakosokat és egyesületeiket, üzleti közösségeket, civil szervezeteket, meghatározza a helyi költségvetés kiadási prioritásait.

A helyi önkormányzat feladata egy olyan környezet megteremtése, amelyben minden érdekelt polgár részt vehet, és hozzájárulhat a közösség legfontosabb dokumentumának – a költségvetés megteremtéséhez.

A RÉSZVÉTELI KÖLTSÉGVETÉS FONTOS, MERT:

  • kihatással van arra, hogy a polgárok és a hatóságok között nagyon bizalom alakuljon ki;
  • hozzájárul a polgárok közéletbe való nagyobb mértékű bevonásához, a döntéshozatalhoz, a közpénzek elosztásához és felügyeletéhez;
  • elősegíti a közigazgatás átláthatóságát és a közpénzfogyasztás hatékonyságát;
  • oktatja a lakosokat új ismeretek és készségek elsajátításával.