Kako teku pripreme za Dijalog mladih sa premijerkom?

0
24

Proteklog vikenda u Beogradu je održan pripremni sastanak za predstojeći Dijalog mladih sa premijerkom 4.0 kom je, kao jedan od učesnika i ovogodišnjeg Dijaloga, učestvovao predstavnik Bečejskog udruženja mladih Uglješa Surdučki.

Proces priprema za Dijalog koji organizuje Krovna organizacija mladih Srbije počeo je krajem januara, u okviru kog se 18 mladih predstavnika iz cele zemlje priprema da sa premijerkom razgovara o izazovima sa kojima se suočavaju u tri oblasti: stambeno i ekonomsko osamostaljivanje, zdravlje i bezbednost, ali i aktivno učešće i obrazovne politike.

– Ono što bih istakao kao najznačajnije tokom ovog susreta je rad u grupama, gde smo dobili priliku da radimo na merama koje ćemo predlagati premijerki, kao i da predstavimo ono što smo dobili kao povratnu informaciju od mladih na lokalu, kaže Uglješa.

On će se premijerki obratiti 24. februara upravo po pitanju aktivnog učešća mladih u procesima donošenja odluka, kao i o obrazovnim politikama.

– Pre ovog susreta, grupa u kojoj sam je sprovela onlajn upitnik, a u prostorijama Bečejskog udruženja mladih je organizovana fokus grupa, upravo kako bi i drugi mladi dobili priliku da daju svoj doprinos ovom Dijalogu.

 

U okviru ovog radnog sastanka učesnici i učesnice su usvajali veštine iz oblasti debate, kao i javnog nastupa, a iskoristili su i priliku da organizuju i prvu simulaciju Dijaloga.

 – Simulacija je bila posebno zanimljiva, jer smo kroz fidbek od učesnika i učesnica dijaloga i stručnjaka uvideli na čemu treba da radimo. Izuzetno mi je drago što sam deo ovog procesa. Drago mi je što sam dobio priliku da zastupam mišljenja i stavove mladih u Srbiji i da zajedno sa ostalim učesnicima zagovaram za promene, zaključuje Uglješa.

Foto: KOMS