Kako je Ministarstvo turizma i omladine raspodelilo sredstva za finansiranje omladinske politike?

0
46
Foto: Ilustracija

Više od polovine sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata namenjeno je udruženjima iz Beograda, od kojih je jedno osnovano dan pred raspisivanje konkursa, uočeno je u analizi ovogodišnjih javnih konkursa Ministarstva turizma i omladine i udruženja kojima su odobrena sredstva za realizaciju programa i projekata, a koju je radila Krovna organizacija mladih Srbije.

KOMS je izvršio analizu javnog konkursa za sprovođenje ciljeva Strategije za mlade u Republici Srbiji za period od 2023. do 2030. godine i programa „Mladi su zakon“, kao i javnog konkursa za stimulisanje različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih.

Teritorijalna zastupljenost

Sredstva je ukupno dobilo 119 udruženja, što je značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je bilo 77. Od toga su 52 iz Beograda, 22 iz Vojvodine i 45 iz ostatka Srbije, odnosno regiona Šumadije i Zapadne Srbije i regiona Istočne i Južne Srbije.

Za udruženja iz Beograda opredeljeno je ukupno 53% novčanih sredstava, čime se nastavlja trend da Beograd dobija neproporcionalno veliki udeo sredstava. Međutim, procenat udruženja iz Vojvodine koji je dobio sredstva opao je sa 32% na 18%, dok je procenat udruženja u preostalim regionima porastao, što je pozitivan pomak.

Vreme proteklo od osnivanja udruženja

Ove godine jedno udruženje koje je dobilo sredstva na konkursu za sprovođenje ciljeva nacionalne Strategije za mlade osnovano je dan pre raspisivanja konkursa. U pitanju je Udruženje dece i mladih obolelih od dijabetesa Srbije „Alarm“ iz Beograda.

Osim toga, još 12 udruženja osnovano je tokom 2022. godine, odnosno godinu dana pre raspisivanja ovih konkursa.

Vidljivost udruženja

KOMS je analizirao i vidljivost udruženja na internetu. Ovo je važan aspekt, jer udruženja na ovaj način predstavljaju svoje aktivnosti javnosti.

Nalazi ukazuju na to da 21% udruženja nema nijedan kanal komunikacije – sajt ili profil na društvenim mrežama. Ipak, u odnosu na prošlu godinu, broj udruženja koja nemaju profil na Fejsbuku i Instagramu je opao.

Analiza udruženja, na osnovu podataka dostupnih na sajtu Agencije za privredne registre (APR), pokazala je da je ukupno 41 udruženje koje je dobilo sredstva na ovogodišnjim konkursima imalo manji celokupan prihod za prethodnu godinu u odnosu na dodeljen novac.

Cela analiza dostupna je OVDE.

Preporuke i zaključak

KOMS je na osnovu analize izneo i nekoliko preporuka za unapređenje procesa dodele sredstava Ministarstva turizma i omladine. Među njima su nastavak izrade Zakona o mladima, unapređivanje kriterijuma za ocenjivanje projekata uz aktivno uključivanje mladih, preusmeravanje više sredstava za finansiranje projekata u unutrašnjost zemlje, evaluacija realizovanih projekata i transparentno objavljivanje rezultata konkursa.

Ovi nalazi i preporuke pokazuju da prostor za poboljšanje načina na koji se dodeljuju sredstva za programe i projekte usmerene prema mladima u Srbiji postoji, te očekujemo rad na unapređenju procesa kako bi se obezbedila pravičnija raspodela sredstava i veća transparentnost.

Nameće se zaključak da Ministarstvo turizma i omladine očekuje da udruženja sprovode programe za mlade i time ostvaruju ciljeve Strategije za mlade u projektnim ciklusima od 4 meseca i sa smanjenim budžetima, dok se sredstva ujedno dodeljuju i organizacijama čije je delovanje u omladinskoj politici teško utvrditi.

Izvor: koms.rs