Kako da doprineseš borbi protiv klimatskih promena?

0
26

Svetski dan klimatskih promena obeležava se 4. novembra i tu je da nas podseti koliko se stanje (nije) unapredilo, te da nas podseti i kako, kroz svakodnevnicu, možemo doprineti rešavanju problema koji pogađa sve.

Kroz svakodnevni život suočavamo se sa posledicama koje su proizašle iz klimatskih promena, ali isto tako kroz svakodnevnicu možemo uticati na poboljšanje određenih problema. Iako neki od njih zahtevaju kompleksnija rešenja, doprinosom pojedinaca pravi se razlika u dostignuću zdrave životne sredine i klime, a taj doprinos košta nas vrlo malo ili čak nimalo.

Zato vas na današnji dan upoznajemo sa različitim načinima na koje i vi možete biti borci protiv klimatskih promena!

SMANJI UPOTREBU PLASTIKE

Plastične kese zameni cegerom, plastične slamčice metalnim, a flaše zameni onima koje možeš upotrebiti više puta. Takođe, svu plastiku recikliraj, a čepove doniraj!

SMANJI KONZUMIRANJE MESA

Više od četvrtine gasova sa efektom staklene bašte nastaje zbog proizvodnje hrane, pa tako izbacivanjem ili smanjenjem unosa mesnih proizvoda, pomažemo očuvanju planete.

Bio to samo jedan dan nedeljno – i dalje pravi razliku!

UKLJUČI SE U AKCIJE POŠUMLJAVANJA

Važan korak u poboljšanju životne sredine i klime jeste pošumljavanje. Informiši se i priključi se akcijama pošumljavanja, ili to uradi samoinicijativno – u svom dvorištu, ispred kuće.

I ne zaboravi, cveće se takođe važi!

ŠETAJ ŠTO VIŠE

Fosilna goriva predstavljaju najveće zagađivače vazduha, a ceo saobraćaj emituje više od polovine azotnih oksida, te je jedan od glavnih razloga globalnog zagrevanja, ali i mnogih bolesti.

Šetnjom ili vožnjom bicikla smanji količinu izduvnih gasova iz automobila i doprinesi očuvanju vazduha i ozonskog omotača. 

BRINI O OKOLINI

Ako ste uspešno izbacili plastiku iz svakodnevne upotrebe, podjednako je važno da smeće sortirate na pravilan način, kao i da ne zagađujete prirodu koja nas okružuje. To podrazumeva i odlaganje smeća na mesta predviđena za to, a ne na staze, u parkove, reke.

INFORMIŠI SE O OVOJ TEMI

Važno je da ispratimo nove informacije koje se javljaju kako bi bili u toku sa aktuelnim mogućnostima za napredak. Zato treba ispratiti lokalne, ali i one van lokala, inicijative, udruženja koja se bave zaštitom i očuvanjem životne sredine, te tako biti stalno informisan kako to možemo doprineti.

BUDI „INFLUENSER“ ZA DRUGE

Ne moraš imati hiljade pratilaca na društvenim mrežama da bi na nekoga ostavio uticaj. Počni sa svojom porodicom, prijateljima i kolegama i zajedno pokrenite promene u životnoj sredini!

Ukoliko želiš dodatno da pročitaš o temi zaštite životne sredine, ostavljamo ti neke od ranijih tekstova sa našeg sajta koji se bave ovom temom:

  1. Završena akcija uređenja Zelene table u Bečeju
  2. Bumovanje 26: Borba protiv klimatskih promena
  3. 10 načina kako da zaštitiš životnu sredinu!
  4. Životna sredina u fokusu javnosti, ali ne i u fokusu institucija
  5. Osuđujuća kazna za narušavanje životne sredine izuzetak, a ne pravilo
  6. Kako rade lokalne inspekcije zaštite životne sredine u Vojvodini?

Nadamo se da će te ovaj tekst podstaći da nam se pridružiš u borbi protiv klimatskih promena i da ćemo dogodine imati vidljive promene po ovom pitanju!