Još jedna godina je prošla, a mladi u mejnstrim medijima i dalje negativci

0
42
Foto: Krovna organizacija mladih Srbije

Činjenica da je bezbednost mladih najzastupljenija tema (43 odsto) kada je u pitanju položaj mladih u mejnstrim medijima zvuči ohrabrujuće, bar na prvi pogled. Ono što je realnost jeste da je ova tema uslovljena vestima iz crne hronike, pa su tako mladi još jednu godinu za redom bačeni u senku i predstavljeni kao negativci.

Ovaj podatak jeste samo jedan od mnogih koji svedoči o neadekvatnom izveštavanju o mladima kada su u pitanju mejnstrim mediji, a proizašao je iz istraživanja „Mladi u medijskom ogledalu 2022“, koji se objavljuje već šest godina zaredom, a od strane Krovne organizacije mladih Srbije.

Kao što se može zaključiti i iz prethodno navedenog, fokus istraživanja jeste slika mladih u medijima, odnosno kako i koliko mediji izveštavaju o mladima u Srbiji. Ovogodišnje istraživanje podeljeno je u tri celine, a to su:

 1. Mladi i mejnstrim mediji: Kako su i koliko mladi predstavljeni u mejnstrim medijima?
 2. Mladi i omladinski portali: Na koji način su omladinski portali izveštavali o temama važnim za mlade?
 3. Mladi i TikTok: Koja mladi najčešće gledaju na TikToku?

U nastavku vam prenosimo neke od ključnih nalaza za svaku celinu, a celokupan izveštaj možete pogledati OVDE.

Mladi i mejnstrim mediji

 • U analiziranim medijima ubedljivo je najmanje zastupljena tema „Mladi, aktivizam i volonterski rad“ (1%),  a najviše zastupljena „Bezbednost mladih“ (43%).
 • Zastupljenost lokacija (osim Beograda) bila uslovljena brojem slučajeva crne hronike u kojima se kao akteri pojavljuju mladi.
 • Aktuelni događaji su bili najčešći povod za izveštavanje u svim analiziranim medijima. Ovo je često bilo uslovljeno događajima iz crne hronike, što i spada u oblast „bezbednost mladih“.
 • mladima iz osetljivih grupa se izveštavalo malo ili nimalo, a analiza rodnog diverziteta pokazuje da zastupljenost akterki ni u jednom od devet analiziranih medija nije prešla 35%.
 • Ukupno posmatrano, skoro u polovini sadržaja (49%) nije ponuđeno nikakvo rešenje za problemske teme.

Omladinski mediji

Dok u mejnstrim medijima situacija nije „bajna“, bolju sliku svakako kreiraju omladinski mediji koji mlade prikazuju u pozitivnom svetlu, ističu njihove uspehe i ideje, promovišu aktivizam, ali i druge mladima bitne teme poput ekologije, mentalnog zdravlja i rodno zasnovanog nasilja. Ukratko rečeno – „omladinski mediji pokrivaju one teme za koje u mejnstrim medijima nema vremena“, navodi Marina Zec, glavna i odgovorna urednica magazina Oblakoder.

 • Omladinski mediji su dosta izveštavali o  aktivističkim događajima i promovisali aktivističke organizacije. Napredak u odnosu na prethodnu godinu smo pronašli kod plasiranja multimedijalnih sadržaja.
 • Izveštavali su i pružili kritički osvrt na teme aktivizmaekologijementalnog zdravlja i o rodno zasnovanom nasilju.

Mladi i TikTok

 • Mladi najčešće gledaju zabavne sadržaje i to uglavnom one gde je muzika zastupljena – kroz koreografije; pevanje; ples…
 • Mlade zanimaju i snimci koji se bave temama partnerskih odnosakuvanjemizazovimaeksperimentimaporodičnim odnosima. Karakteristično je što su ove teme predstavljene na zabavan način (kroz satirične skečeve ili vlogove).
 • Informativnog sadržaja skoro nema: najpraćeniji tiktokeri uglavnom ne objavljuju sadržaje u kojima skreću pažnju na važne društveno-političke teme.
 • Pozitivno je što tokom analiziranog perioda nisu registrovane drame i svađe među tiktokerima, a gotovo da nije bilo ni prozivanja ili vređanja drugih kreatora na ovoj mreži ili bilo koga drugog u analiziranim videima (200).

Inače, povodom predstavljanja ovog istraživanja održana je i istoimena konferencija, u okviru koje su se okupili predstavnici i predstavnice mladih, novinari/ke, stručnjaci iz različitih oblasti, kreatori sadržaja na društvenim mrežama. Sumirane zaključke sa diskusije možete pročitati OVDE, dok celokupnu konferenciju možete pogledati OVDE.