Javni poziv za učešće na treningu „Kreativnim aktivizmom ka socijalno-ekološkoj pravdi“

0
468

Ako ste aktivni građani i građanke i živite na teritoriji Vojvodine, ovo je poziv za vas!

Bečejsko udruženje mladih (BUM) uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija organizuje trening „Kreativnim aktivizmom ka socijalno-ekološkoj pravdi“ namenjen aktivnim građanima i građankama, predstavnicima neformalnih grupa i organizacija civilnog društva sa teritorije Vojvodine koji su zainteresovani da usvoje nova znanja i veštine u mobilizaciji lokalnih zajednica u cilju povećanja aktivnog učešća građana i građanki u procesima donošenja odluka.

Vreme: 27. – 30. oktobar 2022. godine
Mesto: Norcev, Fruška gora

Iz svake organizacije, neformalne grupe ili aktivnih krađana/ki lokalne zajednice mogu se prijaviti po dva učesnika/ce treninga. Smeštaj, hranu i putne troškove pokrivaju organizatori.

– Trening će voditi eksperti iz oblasti ekološke tranzicije i socijalne pravde, participacije građana u procesima donošenja odluka, metodologije kreativnog aktivizma u službi oslikavanja problema građana lokalne zajednice i pokretanja društvene promene. Ovaj događaj će, osim razmene znanja, veština i iskustva, biti i osnova za dalje umrežavanje aktera i zainteresovanih strana iz vojvođanskih opština.

Nakon realizovanog treninga polaznici/ce će u svojim sredinama realizovati lokalne artivističke akcije u cilju angažovanja lokalnog stanovništva i mobilizacije građana za učešće u procesima donošenja odluka. Planirano je šest lokalnih akcija u različitim delovima Vojvodine, a projektni tim će učesnicima treninga pružiti mentorsku podršku u procesu zagovaranja, organizacije performansa i mobilizacije građana.

– Pomenute aktivnosti imaju za cilj uspostavljanje dijaloga u lokalnim samoupravama u Vojvodini koji podrazumeva neposredno učešće marginalizovanih grupa i drugih zainteresovanih građana u kreiranju javnih politika – a to mogu biti izrada lokalnih akcionih planova za marginalizovane grupe, izrada planskih akata kakav je budžet opštine i slično. 

Rok za realizaciju lokalnih inicijativa je 31. januar 2023. godine.

Prijave su otvorene do 21. oktobra putem ONLINE FORMULARA.

* Posebno ohrabrujemo neformalne grupe i aktivne građane/ke iz ruralnih sredina, pripadnike marginalizovanih grupa, mlade i žene da se prijave za učešće na treningu.

Mejl adresa za dodatna pitanja i informacije u vezi sa pozivom: [email protected]