Info sesija o registrima prihoda i imovine javnih funkcionera

0
18
Foto: Pixabay

Urednica portala MojBečej.rs čiji je osnivač Bečejsko udruženje mladih (BUM) Ana Aćimov učestvovala je početkom juna na prvoj info sesiji Registri javnih funkcionera i izveštaja o imovini i prihodima i provera izveštaja koju je organizovala Agencija za sprečavanje korupcije.

Ideja je da se unapredi saradnja i profesionalni standardi u izveštavanju o sprečavanju korupcije u Srbiji, a tim povodom Agencija za sprečavanje korupcije tokom 2021. godine organizuje onlajn treninge, na kojima će kroz predavanja i diskusije detaljno uputiti novinare, i posredno javnost, u zakonske nadležnosti i ovlašćenja.

Prvi onlajn trening bio je posvećen registrima i evidencijama koje Agencija vodi na osnovu Zakona o sprečavanju korupcije, kao i postupku provere podataka u njima. Govorilo se o tome ko ima zakonsku obavezu prijave imovine i prihoda, na koji način organi javne vlasti i javni funkcioneri dostavljaju obaveštenja i izveštaje Agenciji, da li nemogućnost pretrage registra imovine i prihoda znači da ih javni funkcioner nije prijavio…