Građanska stolica uskoro u Skupštini opštine Bečej

0
21

Između opštine Bečej, Bečejskog udruženja mladih i Opšteg udruženja preduzetnika Bečej juče je potpisan sporazum o unapređenju učešća građana u procesima donošenja odluka, kojim će se aktivirati mehanizam Građanska stolica.

Zahvaljujući ovom mehanizmu će zainteresovani građani, po prethodnoj prijavi i proceduri koju će sprovoditi posebno koordinaciono telo koje će činiti predstavnici potpisnika sporazuma, moći da govore na sednicama skupštine opštine Bečej, ali bez prava glasa, jer to ipak pripada jedino odbornicima izabranim na lokalnim izborima.

Opština Bečej biće prva lokalna samouprava u Republici Srbiji koja će na ovaj način povećati transparentnost i učešće građana u donošenju odluka. Ovo je i jedan od mehanizama kojim će se unaprediti skupštinski dijalog.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić kaže da je ovo nastavak saradnje sa udruženjima građana na omogućavanju uslova za što veće ušešće građana u donošenju odluka na lokalnom nivou.

Goran Relić, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Bečej, navodi da je lokalna samouprava učinila dosta na polju usluga prema građanima, kao i da ovaj sporazum za cilj ima unapređenja poslovnog ambijenta.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić, organizacije koja sprovodi merenja indeksa transparetnosti lokalnih vlasti, a opština Bečej je ujedno i najbolje rangirana za prošlu godinu.

Već za prvu narednu sednicu lokalne skupštine građanska stolica biće postavljena u sali opštine Bečej. Tome će prethoditi otvaranje imejla [email protected] posredstvom kog će građani proslediti prijavu na formularu koji će biti objavljen na sajtu opštine Bečej. Pored toga, biće potrebno da se dnevni red, sa skupštinsim materijalom, objavi na opštinskom sajtu blagovremeno uoči sednice lokalnog parlamenta.