Evropska nedelja mladih 2021. godine od 24. do 30. maja

0
18

Evropska nedelja mladih obeležava se ove godine od 24. do 30. maja, a tim povodom širom Evrope biće održani događaji i sesije sa fokusom na temu „Naša budućnost u našim rukama“.

Evropske nedelje mladih omogućavaju diskusiju o relevantnim temama za mlade, prikazuju mogućnosti EU u polju mladih i slave uspešne priče. Obično se Nedelja održava svake druge godine širom Evrope, naizmenično sa Evropskim događajem mladih (koji organizuje Evropski parlament).

Tema Evropske nedelje mladih 2021 je „Naša budućnost u našim rukama“ koja će omogućiti diskusije usredsređene na razne teme koje su od najveće važnosti za mlade, kao što su:

  • Aktivno učešće u društvu, uključujući njegovu digitalnu dimenziju
  • Inkluzija i različitost
  • Klimatske promene, zaštita životne sredine i održivost
  • Zdravlje i oporavak

Fondacija Tempus će povodom Evropske nedelje mladih 2021. godine, organizovati dva vebinara:

1. Vebinar: Iz prve ruke – o volontiranju mladih u Evropi

– Razgovaraćemo sa mladom volonterkom iz Niša koja je provela nepunih godinu dana na volontiranju u nevladinoj organizaciji u Francuskoj u okviru EU programa Evropska inicijativa za solidarnost. Prisutni će iz konkretnog primera i iz prve ruke saznati koji su uslovi, gde i kako se pretražuju prilike za volontiranje, kako se može prijaviti, kako izgleda volontersko iskustvo u inostranstvu i šta ono donosi mladima, kažu organizatori.

Vebinar se održava u okviru Evropske nedelje mladih, u sredu26. maja u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular , do 25. maja u 15 časova.

2. Vebinar: Eurodesk – prilike za mobilnost mladih u Evropi

– Učesnici će se upoznati sa Eurodesk sajtom, Eurodesk bazom mogućnosti za mobilnost, koja pruža informacije i mogućnost pretrage prilika za školovanje, volontiranje, prakse i slično u inostranstvu, kao i sa novim Evropskim portalom za mlade, piše u pozivu.

Vebinar se održava u četvrtak27. maja u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, do 26. maja u 15 časova.