Erasmus projekat „Remove“ u Hrvatskoj

0
46

U periodu od 23. do 30. avgusta u gradu Lipik u Hrvatskoj održan je projekat „REMOVE“ na kom je učestvovao i član Bečejskog udruženja mladih Jovan Vukadin, nama u udruženju poznatiji kao Xana.

– Ovaj projekat je bio namenjen ljudima koji rade sa mladima, odn. omladinskim radnicima, učiteljima, profesorima ili ljudima koji organizuju i prave projekte. Ono što je na mene ostavilo najjači utisak, od mnogih tema kojima smo se bavili tokom projekta, jesu „burnout“ i „self-awareness“ radionice. Na „burnout“ radionicama smo učili kako nekada previše obaveza ili dugogodišnji rad na poslu koji nam se ne sviđa, može dovesti do „pregorevanja mozga“. Ovo su ozbiljni simptomi i mogu dovesti do konstantnog umora, ali i depresije, te smo dalje učili o načinima kako da se tih simptoma otarasimo ili ih bar smanjimo – objašnjava Jovan naglašavajući da su radionice tokom projekta bile interaktivne i zanimljive.

 

– Na „self-awareness“ radionici smo više upoznavali sebe, ko smo mi, šta su naše prednosti, šta slabosti, mane, vrline itd. Ova radionica je, bar meni, mnogo pomogla da shvatim ko sam zapravo ja, šta želim, šta mogu, a šta ne.

Slobodno vreme služilo im je najviše za razmenu znanja u različitim oblastima, pa tako  i u plesu. Pored toga, organizovane su i interkulturalne večeri gde su učesnici imali priliku da probaju hranu iz drugih zemalja, da uče o drugim kulturama i tradicijama, kao i da prezentuju našu. 

– Takođe smo mogli da vidimo i čari Lipika i šta to taj „magičan“ grad ima da nam ponudi. Da budem iskren, da mogu da vratim tu nedelju, rado bih je proživeo ponovo. Upoznao samo mnogo divnih ljudi i nedostaje mi svako od njih. Ali umesto da tugujem za prošla vremena, uzbuđen sam šta me čeka u budućnosti!