Dvoje BUM-ovaca predstavnici Srbije na seminaru „Mir je…”

0
36

Jelena Mitrović i Bojan Pejović, članovi Bečejskog udruženja mladih (BUM), kao predstavnici Srbije, učestvovali su na međunarodnom trening kursu „Peace is“ (Mir je…) u Senderizu, selu na jugu Španije.

Dvoje mladih zamolili smo da podele utiske o učešću na skupu gde je učestvovalo ukupno 16 zemalja sveta.

– Treneri su bili izuzetno profesionalni, trudili su se da nas što više upoznaju sa radom organizacije „Youth peace ambassadors-YPA”, zatim da nam prenesu svoja znanja i iskustva, uvek su bili spremni da nam odgovore na bilo koje pitanje, da nas posavetuju i da nam pomognu. Metode neformalne nastave koje su se koristile tokom projekta bile su: diskusija, simulacije, rad u malim grupama, umetničke radionice, počela je priču devetnaestogodišnja Jelena Mitrović. Mitrovićeva je, kako nam je objasnila, voljna da ispuni i četvrti uslov da bi postala omladinska ambasadorka mira. Kako su nam naši sagovornici rekli, akcenat na ovom međunarodnom skupu mladih bio je na radionicama o komunikaciji.

– Ono o čemu smo najviše pričali jeste: šta je za nas mir, neverbalna i verbalna komunikacija, kultura mira, unutrašnji mir, šta mi činimo da bi bio mir oko nas, kako podstaći druge da izgrađuju mir oko sebe, objasnio je Bojan Pejović.

Imalo je dvoje Bečejaca priliku da učesnicima seminara predstave i ono zbog čega je srpska kuhinja poznata. Kažu, njihov štand bio je najposećeniji, zbog ukusne hrane, ali i srdačnosti domaćina. Ovaj duo samo u dva meseca ove godine uspeo je da boravi pored trening kursa u blizini Atlantskog okeana, i u Dijarbakiru u Turskoj, gde je sa grupom Bečejaca, takođe članova BUM-a, učestvovao na seminaru „Svi zajedno“ u okviru programa „Erasmus plus“. Mladi su svojim vršnjacima poslali poruku za kraj razgovora.

– Iskoristite mogućnosti koje vam pruža aktivizam. Putovanja, druženja, upoznavanja sa drugim kulturama i nasleđem…To je značajno iskustvo, uspomene za ceo život, zaključuju Mitrovićeva i Pejović.

Prilog o ovom seminaru možete pogledati klikom na sledeći link.