Deveta vojvođanska olimpijada starih sportova

0
69

Ukoliko ne znate šta su pilcike, ringlanje, štulanja, kandžijanje, natezanja mosora, džakanje, dragače, to je onda još jedan razlog da u subotu 18. avgusta posetite Devetu vojvođansku olimpijadu starih sportova u Bačkom Gradištu na sportskom kompleksu, u organizaciji Bečejskog udruženja mladih (BUM).

Cilj Olimpijade jeste da oživi zaboravljene veštine kojima su pre par vekova mladići pokušavali zadiviti svoje izabranice ili pobediti omladinu iz susednog sela. Još jedan značaj ove manifestacije ogleda se u tome da je ona retko tradiocionalna manifestacija koja se svake godine održava u seoskoj sredini opštine Bečej i time promoviše, kako rekreaciju, a tako i seoski turizam i daje doprinos očuvanju narodne baštine.

Danas se sportske discipline poput pilcike, ringlanja, štulanja, kandžijanja, natezanja mosora, luka i strele, borbe časti, džakanja, dragača, vranića nemaju ozbiljan takmičarski karakter, ali osiguravaju zabavu kako učesnicima, tako i navijačima, kažu organizatori.

Vojvođanska olimpijada starih sportova je manifestacija čiji je cilj sakupljanje, negovanje, očuvanje i promocija narodnog blaga i kulturne baštine vojvođanskog kraja kroz razvoj i promociju sporta za sve, koju realizuje BUM uz podršku opštine Bečej.

Prijave za devetu Vojvođansku olimpijadu starih sportova u Bačkom Gradištu su u toku, a organizator poziva zainteresovane da oforme petočlane, mešovite, ekipe i da se oprobaju i gotovo 20 zanimljivih disciplina.

Zainteresovani mogu da se prijave  putem imejla: [email protected], putem Fejsbuk stranice manifestacije ili putem telefona 061/161-50-02.

Na istom mestu u isto vreme će se održati i tradicionalni Zlatni kotlić Bačkog Gradišta, stoga će program na mesnom fudbalskom stadionu biti i više nego sadržajan. Kotizacija za učešće u takmičenju iznosi 4.000 dinara (ogrev+riba). Prva nagrada iznosi 25.000 dinara, a za drugo i treće mesto su obezbeđenje vredne robne nagrade. Informacije i prijave za kotlić putem telefona: 064/893-09-78.

Program događaja:
15 sati  – svečano otvaranje olimpijade i zlatnog kotlića
19 sati – proglašenje pobednika i dodela nagrada
21 sati – živa svirka na stadionu