Danas je međunarodni dan tolerancije!

0
190

Na Međunarodni dan tolerancije koji se obeležava 16. novembra, podsećamo se da sve razlike koje postoje među ljudima trebaju biti prihvaćene. 

Ovaj dan se obeležava od 1995. godine, kada ga je UNESCO ustanovio, a iste godine države članice Ujedinjenih nacija su usvojile Deklaraciju o principima tolerancije. Prema donetoj deklaraciji, tolerancija predstavlja prihvatanje svih razlika koje su prirodno urođene ljudima kao nešto što ih čini jedinstvenim, ali ne i drugačijim od ostalih.

Samim time, svaka osoba je jednako važna i ima pravo da živi i bude to što jeste, bez obzira na pol, starost, veru, boju kože, seksualnu orijentaciju, stavove ili nešto drugo. Prihvatanje razlika je prvi korak u stvaranju mirne i složene zajednice, gde niko neće biti osuđivan zbog onoga što ga čini čovekom.

Uneskova definicija tolerancije glasi: „Tolerancija je poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim i svetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i načinu mišljenja i uverenju. Tolerancija je harmonija u različitostima, dosledno poštovanje ljudskih prava. Biti tolerantan, ne znači tolerisanje socijalnih nepravdi, odbacivanje ili slabljenje tuđih uverenja. To znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uverenja i prihvatati uverenja drugih, različitih. Tolerancija znači da ne podležemo ljutnji i želji da povredimo drugoga. Negativna osećanja možemo imati prema onome što je neko učinio, prema činu, ali ne i prema onome ko je to učinio, tj. prema osobi. Treba da sačuvamo mir, jer samo tako možemo videti posledice svojih odluka. Miran razum je koristan da bismo mogli voditi svoj život i rešavati probleme.“

Zato vas podstičemo da sve razlike vidite kao oblike lepote koji nas okružuju i da ih prihvatite raširenih ruku!