Članovi BUM-a prisustvovali najvećoj konferenciji o lokalnoj omladinskoj politici u Srbiji

0
4
Krovna organizacija mladih Srbije

Sredu, 7. decembra, obeležila je najveća konferencija o omladinskoj politici u Srbiji u organizaciji Krovne organizacije mladih Srbije, a kojoj su prisustvovali i članovi Bečejskog udruženja mladih, Ognjen Spajić i Vasja Subakov.

Događaj je okupio važne i relevantne aktere i akterke iz oblasti lokalne omladinske politike, kao i mlade, a sa ciljem povezivanja i uspostavljanja platforme za dijalog između lokalnih aktera omladinske politike i njihove saradnje sa nacionalnim nivoom, ali i sa mladima, kako navode iz KOMS.

Krovna organizacija mladih Srbije

Konferencija „Mladi i lokalne institucije: Mesto gde se odluke donose zajedno“ fokusirala se na tri instrumenta lokalne omladinske politike – Saveti za mlade, finansiranje lokalne omladinske politike i prostori za mlade, pa su tako održana i tri panela o kojima nam pričaju Ognjen i Vasja.

– Na prvom panelu pričalo se o tome šta su Saveti za mlade, koja je njihova funkcija i kako bi trebalo da funkcionišu, dok smo na drugom panelu razgovarali o finansiranju lokalne omladinske politike gde je zaključak bio da mladi nisu upoznati sa mehanizmima i mogućnostima finansiranja, kao i da su institucije zatvorene prema mladima. Glavna teza trećeg panela bila je važnost prostora za mlade i na koji način bi on koristio mladima, navodi Ognjen i dodaje da je nakon panela usledila podela u radne grupe, a zatim diskusija o određenim problemima ustanovljenim za vreme panela.

Narednog dana, 8. decembra, održane su i dve konsultacije – Mehanizmi omladinske politike i Tematske oblasti za Dijalog 4.0.

Krovna organizacija mladih Srbije

– Tokom prve konsultacije, pričalo se o načinima kako je omladinska politika funkcionisala na nivou Republike Srbije i koje su neke sugestije kako bi mogla da funkcioniše dalje, dok su se na drugoj konsultaciji gradile ideje za nadolazeći Dijalog sa premijerkom. Pored smišljanja ideja o ambijentu samog Dijaloga, pričali smo i o temama koje su bitne da se spomenu. 

Kako kažu iz Krovne organizacije mladih Srbije, ova konferencija je od velikog značaja za omladinsku politiku uopšte, a posebno za lokalnu omladinsku politiku. Neki od glavnih zaključaka sa konferencije su da se mora raditi na osnaživanju mladih i njihovom uključenju u donošenje odluka, kao i na razvoju i unapređenju omladinske politike i finansiranju iste, ali i da je potrebno zajedno raditi na aktivizmu i razvoju omladinskog rada, kako bi omladinski prostori koji se zagovaraju i imali smisla.

Više informacija o konferenciji možete pronaći klikom na link.