Članica BUM-a uskoro omladinska radnica

0
85

Gordana Adamov ispred BUM-a je od 24. do 28. aprila pohađala prvi modul obuke za omladinske radnike/ce zajedno sa još 19 predstavnika/ca organizacija mladih i za mlade, Kancelarija za mlade i obrazovnih ustanova.

Ovu obuku organizuje Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR, a u cilju jačanja kapaciteta osoba koje pružaju podršku mladima kroz različite aktivnosti i projekte u zajednici, kreirane na osnovu društvenih, ponašajnih, zdravstvenih, razvojnih, i sigurnosnih potreba mladih.

Obuka za omladisnke radnike i radnice  traje osam meseci i uključuje teorijske module i praktičan deo uz podršku mentora.

Gordana Adamov na prvom modulu obuke za omladinske radnike/ce
Gordana Adamov na prvom modulu obuke za omladinske radnike/ce

Dugo sam čekala priliku da pohađam ovu obuku i mogućnost da jednog dana i zvanično postanem omladinska radnica. Prvi modul bio je posvećen upravo ulozi omladinskog rada u zajednici i adolescenskom razvoju, kao i bezbednosti mladih. Proteklih pet dana bili su sjajna prilika da se upoznam sa kolegama i koleginicama, praktičarima omladinskog rada iz različitih krajeva Srbije, da razmenjujemo iskustva i na taj način učimo jedni od drugih, utiske prenosi Gordana. 

Omladinski rad predstavalja stručni, pedagoški rad sa mladima koji se odvija izvan sistema formalnog obrazovanja u okviru slobodnog vremena mladih, i u koji se mladi uključuju na dobroboljnoj osnovi. 

Isto tako, podstiče lični i socijalni razvoj mladih kroz razvijanje socijalnih veština, vrednosti i uverenja. Za ovo zanimanje neophodno je razumevanje specifične kulture i istorije ciljne grupe, kao i saradnja sa svim relevantnim službama i institucijama lokalne zajednice.

Ovaj modul nam je posebno bio značajan kako bismo sve ono što inače primenjujemo u praksi i što smo učili kroz dugogodišnji rad sa mladima, konačno uspeli da nadogradimo teorijskim znanjem i da jasno postavimo granice između omladinskog rada i drugih zanimanja. Jedna od najznačajnijih sesija za mene bilo je rešavanje etičkih dilema u omladinskom radu, sa kojima se svako od nas gotovo svakodnevno susreće, dodaje Gordana. 

Obuku za omladinske radnike sprovodi Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada – NAPOR u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji“ koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije.