Članica BUM-a ulazi u sam finiš procesa na putu da postane omladinska radnica

0
62

Protekle nedelje završen je i finalni, VI modul NAPOR obuke za omladinske radnike i radnice, koju aktivno pohađa članica Bečejskog udruženja mladih Gordana Adamov.

Ovaj modul bio je posvećen volonterskom menadžmentu i pisanju projekata, a radionice su vodili treneri Somborskog edukativnog centra Srđan Vlaškalić i Ivana Barać.

– Kao i na prethodnom modulu, najviše smo se fokusirali na praktičan rad, promišljanje o postupcima u određenim situacijama sa kojima se svakodnevno susrećemo kroz projektni ciklus i volonterski menadžment.

Akcenat je, kaže Gordana, bio na grupnom radu i razvijanju projektnih ideja korak po korak, kako bi učesnice i učesnici, bez obzira na nivo znanja i iskustva u ovoj oblasti, mogli da dele svoja zapažanja i daju jedni drugima povratne informacije od kojih su svi ponešto mogli da nauče.

– Tužno je bilo na kraju kada smo zaključili da se poslednji put vidimo kao grupa i da ćemo se sledeći put sastati na dodeli sertifikata u februaru 2024. godine, kada svi uspešno privedemo praksu kraju. Nije što je generacija kojoj ja pripadam, ali ova grupa pojedinaca i pojedinki je stvarno nešto posebno, a to su nam potvrdili i treneri koji kažu da je pravi izazov sa nama raditi, kaže kroz smeh Gordana.

Njena praksa u okviru obuke od sredine septembra aktivno traje i sa grupom vredno radi na usvajanju veština kroz metodologiju dizajnerskog razmišljanja.

– Nisam mogla ni da zamislim da će mi najveći izazov u ovom procesu biti prostor za rad u Bečeju, jer gotovo da ne postoje prostori koji su dostupni mladima sa hendikepom, a oni koje imamo nisu u dovoljnoj meri na raspolaganju nama koji moramo da realizujemo 60 sati direktnog rada sa mladima. Ipak, pored svih izazova u radu, grupa koja se okuplja u okviru prakse je prava inspiracija za mene i neophodna doza pozitivne energije koja mi daje nadu da ima još onih koji su spremni da menjaju društvo i našu lokalnu zajednicu na bolje.

Radionicu u Bečeju tokom oktobra posetio je i Gordanin mentor, Sale Trudić iz Organizacije kreativnog okupljanja.

Obuka za omladinske radnike/ce se sprovodi u okviru projekta „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine.