Članica BUM-a na putu da postane omladinska radnica

0
70

Početkom septembra održan je i III modul obuke za omladinske radnike i radnice u Sremskim Karlovcima, koju pohađa članica Bečejskog udruženja mladih, Gordana Adamov.

Polaznici i polaznice obuke tokom ovih pet dana učili su o liderstvu u omladinskom radu i transformacijom konflikata. Modul su vodile Ivana Volf i Dejana Baltes iz organizacija BalkanIDEA Novi Sad i Connecting koje su licencirane za realizaciju ovog modula od strane komisije koju je odabrao NAPOR.

Izgleda kao grupni zagrljaj

– Ovaj modul bih mogla da opišem kroz jednu reč, a to je „introspekcija“. Celokupan modul je osmišljen tako da nas podstiče da konstantno analiziramo nas same, naše iskustvo i ono što se u nama događa, a šta utiče na naše dalje postupke unutar grupe, objašnjava Gordana.

Kao što to obično biva na međunarodnim treninzima, jedna večernja sesija bila je posvećena interkulturalnoj razmeni gde su učesnici i učesnice imali zadatak da pripreme bajku, pesmu ili bilo koje drugo delo koje je na njih ostavilo najjači utisak tokom odrastanja.

– Tako je deo mogula bio posvećen upravo kulturi, kao važnom delu identiteta svake osobe, i podizanjem svesti o tome kako smo kao deca i koje vrednosti i stavove usvojili kroz bajke, crtane filmove i pesmice.

Rešavanje timskog izazova

Ona navodi da su joj posebno značile sesije koje su se bavile tehnikama medijacije i facilitacije.

– Ova obuka me je podstakla da promišljam o tome kako delujem u konfliktnim situacijama i da dođem do odgovora na pitanje zašto je to tako. Pored toga, ovaj modul nam je dao odgovore na pitanja koje uloge u timu nam najviše odgovaraju, kao i koji smo tip osobe u konfliktima, i mislim da će nam to posebno značiti u daljem radu sa mladima. Jedan deo predavanja bio je posvećen i asertivnoj komunikaciji, što mi je možda bilo i najznačajnije, baš zbog toga što sam shvatila koliko je zapravo asertivna komunikacija zahtevna, i koliko je potrebno da radim na sebi, zaključuje Gordana.

Milja, Jelena i Gordana

Paralelno sa ovim modulom, ona je pripremala svoj program omladinskog rada u okviru prakse. Radionice ulaze u finalnu pripremu, grupa je okupljena i uskoro počinju sa radom.

Obuka za omladinske radnike/ce se sprovodi u okviru projekta „Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine.