Članica BUM-a na omladinskoj razmeni u okviru projekta „P.A.C.E. – Peace and Conflict Education“

0
24

Omladinska razmena u okviru RYCO projekta „P.A.C.E. – Peace and Conflict Education“ održana je od 10. do 15. avgusta u mestu Kruje, u Albaniji. U projektu su učestvovali prestavnici Albanije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Radionice na ovom projektu su imale za cilj razrešavanje konflikata između zemalja komšinica, kao i generalno rešavanje konfikata. Takođe, bilo je priče o stereotipima i kako ih razbiti, kao i o ulogama muškarca i žene u konfliktu.

– Radionice su bile ispunjene mnogim „team building“ aktivnostima i često su bile dosta opšte. Trebalo bi u njih uvrstiti i konkretan razgovor o problemima koji postoje između zemalja koje su učestvovale. Mislim da je u celu tematiku trebalo zaći mnogo dublje, primetila je Stasja Štrbački, predstavnica BUM-a na ovom projektu.

Ona kaže da su radionice pomogle učesnicima da se bolje upoznaju i da čuju različita mišljenja i perspektive.

– Mislim da nam je van radionica svakako falilo slobodnog vremena, jer smatram da je to jedan od ključnih delova ove razmene, odnosno razbijanje samih stereotipa o našim komšijama, a to se ne može postići na radionicama, već kroz diskusiju, razgovore i druženja, kaže ona.

– Svakako sam mnogo naučila od ljudi sa kojima sam tamo provela čitavih pet dana i imala sam priliku za otvorenu diskusiju i o religiji, prošlosti i o našim precima i mislim da je to bilo jedno bogato iskustvo.