Članica BUM-a deo šeste generacije Akademije omladinske politike!

0
71

Bečejsko udruženje mladih je još jednu godinu u nizu deo Akamedije omladinske politike, pa tako naša članica Jovana Pongračić pohađa ovaj jednosemestralni program u organizaciji Krovne organizacije mladih Srbije.

Do sada, održala su se tri modula gde je bilo reči o nacionalnoj politici, kao i o lokalnoj omladinskoj politici, i političkom sistemu Srbije, Savetu i Strategiji za mlade, Zakonu o mladima i mnogim drugim temama uz pomoć kojih će ovogodišnji polaznici i polaznice Akademije razviti svoja znanja i iskustva! Kako je to biti deo ovog programa, prenosi nam Jovana.

Prvi modul održao se uživo u Vrnjačkoj banji, gde smo uz sjajne predavače  govorili o Nacionalnoj politici, političkom sistemu Srbije, demokratiji, političkom uređenju i sličnim temama, a u vezi sa nacionalnom politikom, dok se drugi modul održao preko Zoom platforme, navodi Jovana i dodaje da su u okviru drugog modula pričali o međunarodnoj omladinskoj politici, Savetu za mlade, Strategiji za mlade i Zakonu o mladima.

Pored teorijskog dela, u okviru drugog dela akademije, učesnici/e radili su i na praktičnom zadatku u kome su prošli kroz simulaciju rada Saveta za mlade, gde je Jovanina uloga bila uloga predstavnica udruženja na sednici Saveta.

– Tema sednice je bila rasprava o Strategiji za mlade – konkretno debata povodom jednog od posebnog cilja 5. Strategije za mlade “Stvoreni uslovi za zdravo, bezbedno i socijalno blagostanje mladih“. Pridružili su nam se i predstavnici RYCO organizacije i European Youth Forum-a, gde su predstavili svoj rad, prenosi Jovana.

Treći modul održao se u Vršcu u trajanju od tri dana tokom kojih se govorilo o lokalnoj omladinskoj politici, a kroz primere dobre prakse i priču o akterima omladinske politike na lokalu, te participaciji mladih.

– Uz to, imali smo zadatak koji smo radili po grupama gde smo trebali da smislimo Akcioni plan aktivnosti na lokalu, kako bismo unapredili slobodno vreme mladih i proširili kulturno-zabavni program na lokalnom nivou. 

Kako kaže Jovana, učesnici su divni i saradljivi i sama organizacija je na visokom nivou, te je zadovoljna što kroz ovaj program proširuje svoja znanja o omladinskoj politici.

Upoznala sam sjajne ljude sa kojima verujem da ću u budućnosti sarađivati, ali i družiti se. Napomenula bih i predavače bez kojih ovi moduli ne bi bili u potpunosti ostvareni, preneli su nam svoja iskustva i znanje na adekvatan način koje će mi poslužiti u svom daljem radu u oblasti omladinske politike, navodi Jovana i dodaje da se veoma raduje narednim modulima!

Više o Akademiji omladinske politike koju organizuje Krovna organizacija mladih Srbije, pročitajte na linku.