Član BUM-a na Mediamocracy kampu u Sarajevu

0
69

U Sarajevu je, u periodu od 23. do 27. avgusta, realizovan „Mediamocracy kamp 2021“ na kom je učestvovao član Bečejskog udruženja mladih, Uglješa Surdučki.

Ovaj kamp ima za cilj da motiviše mlade da budu nosioci promena i mladi lideri u svom okružnju. Glavne teme koje su se provlačile kroz radionice jesu teme medija i medijske pismenosti, a govorilo se i o digitalnom marketingu i timskom radu.

– Na kampu sam se proveo fenomenalno, pored dobrog društva i kolega koje sam upoznao, naučio sam dosta o medijima. Svakog dana imali smo po dve radionice, jednu sa svojom organizacijom, u mom slučaju KOMS, i jednu izbornu. Predavači su bili veoma posvećeni i otvoreni za svako pitanje, ili pomoć, kaže Uglješa.

– Na KOMS-ovim radionicama naučio sam da koristim TikTok, govorili smo o društvenim mrežama, algoritmima, statistikama… Bilo je veoma zanimljivo, ali meni najdraži zadatak jeste kada smo morali u grupama da napravimo Instagram i TikTok naloge. Pre samog pravljenja naloga morali smo da definišemo svoju inicijativu, odredimo ciljnu grupu, naziv i osmislimo i napravimo logo, a potom i profile.

Tako je nastao nalog „Srk kafe“ na pomenutim društvenim mrežama, u okviru kog se polaznici kampa bave motivacijom mladih, kao i promovisanjem pozitivne energije uz Srk kafe, što je skraćenica za „Samo rokaj kafu“.

– Naziv profila povezujemo i sa Sarajevom, jer je Sarajevo poznato po kafi i dobroj energiji, bar je na nas ostavio takav utisak, objašnjava Uglješa.

Izborne radionice koje sam pohađao bavile su se temema spinovanja, etikom u medijima, tim plejerima, odnosno kako tim treba da funkcioniše, koje su uloge u timu i radionicu o slučaju Petnica, gde se pominje aktuelni slučaj, kao i kako pomoći žrtvi i izveštavati o takvim slučajevima u medijima.

Poslednje veče svi učesnici kampa su dobili sertifikate i prezentovali svoje radove, odnosno zadatke ostalim organizacijama koje su bile na istom kampu.

Ovaj kamp je realizovala Krovna organizacija mladih Srbije kroz projekat „Young Media“, u saradnji sa udruženjem „Lokal pres“ i Asocijacijom Medija uz podršku DW Akademije i Federalnog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Nemačke.