Bumovci protiv 30 džakova otpada – Ko je pobednik?

0
83

U petak 8. aprila, Bumovci su očistili tisku plažu u Bečeju gde su za svega nekoliko sati skupili oko 30 džakova otpada koji je dalje sortiran i spreman za reciklažu.

Utisak volontera jeste da je odziv sugrađana mali, s obzirom na to da leti ovaj deo Bečeja vrvi od posetilaca. Uprkos tome, deo obale od Šlajza pa sve do kraja kamp naselja je očišćen, a otpad odvezen na reciklažu.

Bumovcima se u ovogodišnjoj akciji pridružila građanka Alisa Bajić koja, kako kaže, često samoinicijativno uklanja nagomilano smeće sa obale i iz Tise.

– Pre nekih mesec dana smo u saradnji sa Atletskim klubom Bečej organizovali radnu akciju, tako da smo jedan deo Tise do vidikovca očistili, navodi Alisa i dodaje da se opet nakupila velika količina smeća, kao i da bi trebalo podići ekološku svest građana i građanki na viši nivo.

Kako kaže mlada članica BUM-a, Simonida Subotički, otpad se izvlači na obalu, a zatim se sortira u džakove prema tri kategorije i tada je spreman za recikliranje.

Akcijom „Da nam svima bude draža čista tiska plaža“ BUM-ovci podržavaju projekat „Tid(y)Up“ Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Ovim putem, priključili smo se pilot čišćenju Tise koje počinje u Bačkom Petrovom Selu, prolazi kroz Bečej i završava se u Novom Bečeju. Kada se skupilo smeće iz Bečeja i Bačkog Petrovog Sela, pred nama našlo se preko 60 punih džakova.

„Tid(y)Up“ projekat se fokusira na poboljšanje kvaliteta vode reke Tise, od njenog izvora do Crnog mora sa akcentom na smanjenje zagađenja otpadom od plastike. Realizuje ga 10 partnera u 7 zemalja koje pripadaju slivu reke Tisa, a partner u Srbiji jeste Fakultet tehničkih nauka.

Podsetimo se, Bečejsko udruženje mladih od svog osnivanja sprovodi akciju „Da nam svima bude draža čista tiska plaža“ koja za cilj ima pripremanje obale za sezonu, ali i podizanje svesti o zagađenju i važnosti očuvanja prirode. Naši članovi već godinama unazad kroz ovu akciju, ulepšavaju obalu Tise i pomažu njenom očuvanju, ali i apeluju na građane da svoj otpad odlažu u kantu jer reka zaslužuje bolje!

Drugi o nama:

  1. BUM: Mladi očistili deo priobalja reke