Bumovanje 17: Mladi i posao

0
72

Prema istraživanju Krovne organizacije mladih Srbije 58 odsto mladih u Srbiji uopšte ne zarađuje novac, a kako je leto period sezonskih poslova i kako je na raspustu veliki broj mladih u potrazi za poslom, u novoj podkast emisiji „Bumovanje“ bavimo se upravo temom zapošljavanja mladih.

Kroz kratku instagram anketu na ovu temu uverili smo se da mladi koji prate Bečejsko udruženje mladih ne znaju šta je omladinska zadruga i kako ona funkcioniše, pa smo za gosta emisije pozvali Dragišu Slavića ispred jedine omladinske zadruge u Bečeju.

Omladinska zadruga obezbeđuje članovima zadruge odgovarajuću pravnu i socijalnu sigurnost za vreme radnog angažovanja, odgovarajuće uslove za rad i zaštitu na radu, kao i sticanje radnih navika i praktičnih znanja potrebnih za stalno zaposlenje.

Gospodin Slavić, mladima je približio pojam omladinske zadruge i objasnio kako ona funkcioniše, na koje načine mladima nudi posao, kako se stupa u radno angažovanje, i tome slično. On je naglasio da ukoliko mladi traže posao, mogu mu se obratiti putem društvenih mreža, gde je on dostupan.

Rad Bečejskog udruženja mladih je institucionalno podržan od strane Vlade Švajcarske kroz projekat Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.