BUM učestvuje u izradi strateške komunikacije u kampanji „Koliki je moj deo?“

0
18

Bečejsko udruženje mladih, kao deo mreže udruženja koje se bore protiv rodne neravnopravnosti u oblasti nasleđivanja, učestvuje i u izradi strateške komunikacije u kampanji „Koliki je moj deo?“.

Skup je održan od 10. do 12. marta u Valjevu, kada su učesnice istog zajedno osmišljavale nastavak kampanje.

– Cilj je bio da kreiramo komunikacioni plan za predstojeću kampanju i da sve članice mreže što efikasnije komuniciraju sa ciljnim grupama. Važno je da šaljemo što jasnije poruke, rekla je Ana Aćimov iz Bečejskog udruženja mladih.

Početkom februara u Beloj Crkvi okupilo se 15 organizacija iz cele Srbije kako bi radile na kreiranju zagovaračke akcije sa ciljem podizanja svesti i ukidanja rodno zasnovane nepravde u oblasti nasleđivanja, o čemu više možete pročitati OVDE.

Kampanju „Koliki je moj deo?“ osmislilo je Žensko udruženje kolubarskog okruga (ŽUKO) i pokrenulo je u maju 2022. godine sa ciljem podizanja vidljivosti nepravedne raspodele nasledstva između muškaraca i žena.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, žene u Srbiji su vlasnice svake četvrte nepokretnosti, a samo 25,55 odsto od tih nepokretnosti čine objekti koji su primarno namenjeni za stanovanje. Jedan od razloga ovakve statistike leži upravo u činjenici da se 44 odsto žena u Srbiji odriče nasledstva u korist muških članova porodice.

BUM godinama radi na podršci ženama organizujući razne aktivnosti za ekonomsko osnaživanje, kao i za povećanje učešća u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou.