BUM u Opovu o rodnoj ravnopravnosti

0
23

Ana Aćimov iz Bečejskog udruženja mladih održala je u martu radionice na temu rodne ravnopravnosti u opštini Opovo. Radionice su u sklopu projekta ,,Rodna ravnopravnost za sve“, koji opština Opovo realizuje uz podršku Zavoda za ravnopravnost polova kao aktivnost iz Lokalnog akcionog plana o unapređenju rodne ravnopravnosti. Radionicama su prisustvovale članice lokalnih udruženja i predstavnici lokalne samouprave.

-Jednak pristup donošenju odluka je presudan korak ka postizanju rodne ravnopravnosti, rekla je Ana Aćimov.

Unapređnje rodne ravnopravnosti u Srbiji zahteva celovit pristup koji obuhvata različite oblasti društva, uključujući zakonodavstvo, obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i kulturu.

-Strateški dokumenti i programi koji unapređuju rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou pokazuju da jedinica lokalne samouprave razume da su pristup resursima, ostvarivanju prava i jednakih šansi vrlo često uslovljeni razlikom u pozicijama građana i građanki i da na tome treba više da se radi. Opština Opovo je primer dobre prakse uključivanja građanki i građana u kreiranje mera iz dokumenta i u sprovođenje, navela je Aćimov.

Rodna ravnopravnost danas je jedan od ključnih principa svakog demokratskog društva od koga umnogome zavisi i sam razvoj društva, stabilnost i dobro stanje građana i građanki.