BUM u emisiji „Direktno“: O omladinskoj politici i aktivnom učešću

0
28
Foto: printscreen fb, Emisija Direktno

Mladi su zainteresovani da učestvuju u politici, ali je potrebno da im se šire otvore vrata jeste jedan od zaključaka Gordane Adamov prilikom gostovanja u emisiji „Direktno“.

Kako navodi Gordana, izvršna direktorka Bečejskog udruženja mladih, vrata za učešće mladih su samo odškrinuta, a pojam ‘omladinska politika’ mladima često zvuči strašno jer se vezuje za stranku, a ne za svakodnevni život.

– Treba poboljšati mehanizme informisanja i osnažiti mlade, a to je upravo ono šta mi radimo na lokalnom, a trudimo se da to prebacimo i na nacionalni nivo, te da osnažimo mlade da donose odluke koje se njih tiču, prenosi Gordana.

Šta dobijamo kao društvo kada više uključimo mlade u donošenje odluka?

Kako navodi Gordana u emisiji – dobija se upotpunjenost kada je u pitanju rešavanje nekih problema.

– Mladi su određen deo društva i oni možda imaju specifične probleme i potrebe o kojima se ne razmatra i koji se ne rešavaju, iz prostog razloga što niko nije tu da u njihovo ime izrazi te probleme. Ako uključimo mlade, tek onda imamo potpunu sliku problema, a sigurno da dolaskom mladih na mesto onih koji odlučuju dolazimo i do novih rešenja.

Stereotipi sprečavaju mlade da se uključe u donošenje odluka

Jedna od sagovornica Jelena Božić, novinarka Omladinskog radija i projektna koordinatorka u asocijaciji Kulturanova, kaže da mladi jesu zainteresovani i da inicatijiva dolazi od njih, ali i ukazuje na stereotipe i predrasude koje se javljaju u društvu o mladim ljudima. Kako bi se prevazišlo mišljenje da mladi nemaju iskustva, šta da kažu ili da treba da porastu da bi rekli nešto, Gordana kaže da je rešenje popravljanje slike o mladima u medijima.

– Postojanjem interneta danas možemo da vidimo mlade osobe koje se u lokalnim zajednicama bore za promene koje mogu da budu motivacija drugim mladim ljudima da se bore za promene u svojoj zajednici, te dodaje da postoje različiti mehanizmi učešća kroz koji mladi mogu da se uključe.

Kako se sve mladi mogu uključiti u procese donošenje odluka?

Kada govorimo o mehanizmima u opštini Bečej, jedan od njih jeste „Građanska stolica“ prilikom koje mladi, ali i ostali građani, imaju priliku da zagovaraju za svoje prioritete i da nosiocima vlasti predstave šta je njima važno. Još jedan način jeste akcija „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“ koju sprovodi Bečejsko udruženje mladih.

– Opština Bečej je među prvim opštinama u Srbiji koja je uvela ovaj mehanizam aktivnog učešća svih građana u procesima donođenja odluka. Bečejsko udruženje mladih u saradnji sa opštinom Bečej organizuje ovaj demokratski proces, koji se odnosi na to da građani učestvuju direktno u kreiranju lokalnog budžeta. Godinama unazad posebno motivišemo mlade koji su u srednjim školama, a stiču pravo glasa, da to pravo i iskoriste tako što će predložiti budžetske prioritete koji će možda i rešiti neki problem, kaže Gordana i dodaje da je to posebno važno kada pričamo o mladima u selima koji sigurno imaju lošije uslove za život.

– Svi imaju pravo da predlože budžetske prioritete, a kasnije da se okupe da glasaju i zagovaraju da ti njihovi prioriteti uđu u budžet za sledeću godinu.

Više o mehanizmima učešća saznajte u emisiji koju možete pogledati klikom na link.