BUM u Crnoj Gori na Festivalu lokalne demokratije

0
26

Na prvom Festivalu lokalne demokratije, koji je održan od 28. do 30. marta u Podgorici, predstavnik BUM-a, Aleksandar Đekić učestvovao je u panel diskusiji. Ovaj trodnevni događaj bio je posvećen temama promovisanja vrednosti lokalne domokratije, decentralizacije i povećanja aktivnog učešća građana i građanki u procesima donošenja odluka o javnim pitanjima.

Teme koje su mapirane ključne na ovom Festivalu su lokalna demokrartija, zaštita životne sredine, urbanizam i održivi razvoj na lokalu, kao i sloboda govora i lokalni mediji.

– Nažalost stanje u celom regionu je veoma slično i svi imamo slične probleme i slične poteškoće, pogotovo oko uključivanje građana u procese donošenja odluka i oko sporvođenja konkrento demokratije u punom smislu na lokalnom nivou, odnosno na mestima gde su građani i lokalna vlast najbliži, odnosno na nivou mesnih zajednica. Imali smo priliku da čujemo različita iskustva sa nivoa Crne Gore i bilo mi je drago i interesantno da čujem kako ovde stvari funkcionišu u praksi, jer uglavnom putem medija ne dobijemo čak ni konkretne informacije i situacije kada pratimo stanje u regionu. Drago mi je i što sam upoznao i dosta kolega sa kojima ćemo moći da sarađujemo na različitim temama, a pre svega na ovim koje su nam zajedničke, rekao je Aleksandar Đekić.

Predstavnik BUM-a, uzeo je učešće u okviru drugog panela, gde je razgovarano na temu „Zapuštena demokratija: Uloga i položaj mesnih zajednica u Crnoj Gori i regionu“.