Otkazano zbog epidemiološke situacije – BUM se priključio kampanji „Potpiši – prodiši“

0
32

Članovi Bečejskog udruženja mladih za vikend će prikupljati potpise u okviru narodne inicijative za ukidanje prodaje sirovog lignita fizičkim licima koju je pokrenulo Udruženje građana „Srbija u pokretu“.

Sirovi lignit je najnekvalitetnija vrsta uglja koja u sebi sadrži oko 40 odsto vlage i ima veoma nisku toplotnu moć. Kada se sagoreva u pećima bez kotlova (kaljeve peći, smederevac), sve štetne materije idu direktno u vazduh i zadržavaju se vrlo nisko što doprinosi povećanju koncentracije PM čestica u vazduhu.

Sirovi lignit najviše koriste elektrane, ali one imaju mogućnost korišćenja filtera, dok su dimnjaci mnogo viši, pa se zagađenje ne zadržava nisko. Drugi po redu korisnici su individualna domaćinstva koja uglavnom imaju peći bez kotlova i filtera zbog čega doprinose zagađenju vazduha u grejnoj sezoni.

– Sirovi lignit je najjeftiniji kada se kupuje pojedinačno samo jedna tona. Ljude uglavnom privuče niska cena, te izgleda kao da je ovo najpovoljnija opcija. Međutim, pošto je sirovi lignit lošeg sastava, potrebno ga je količinski mnogo više na nivou sezone, te zapravo ispada skuplji nego kada bi se koristio neki kvalitetniji ugalj. U nekim slučajevima je potrebno čak i dva do tri puta više sirovog lignita nego mrkog uglja ili antracita, kažu organizatori narodne inicijative.

Zainteresovani građani Bečeja svojim potpisom mogu pružiti podršku kampanji „Potpiši -prodiši“ koja se sprovodi ovih dana u gradovima i opštinama širom Srbije. Na listu potpisnika ove inicijative mogu se upisati u petak 12. marta od 9 do 14 sati u prosorijama udruženja, kao i u subotu (13. marta) od 8 do 11 sati na ulazu u Gradsku pijacu.

Tekst narodne inicijative može se pročitati OVDE.

Narodna inicijativa je zakonom propisan mehanizam koji omogućava ljudima da direktno predlože izmenu nekog akta Narodnoj skupštini. Ukoliko se prikupi 30.000 potpisa uživo u periodu od sedam dana, ta inicijativa ide direktno u Narodnu skupštinu koja je mora u nekom trenutku izneti na dnevni red.