BUM-ova predavanja o participativnom budžetiranju u bečejskoj Gimnaziji

0
99

Gimnazija Bečej ugostila je protekle nedelje predstavnice Bečejskog udruženja mladih koje su maturantima ove srednje škole održale predavanja o lokalnom budžetu i participativnom procesu uoči početka ovogodišnje akcije „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“.

Cilj predavanja jeste uključivanje što većeg broja mladih u proces participativnog budžetiranja, informisanje o lokalnom budžetu, kao i motivisanje mladih da sami predlažu prioritete i učestvuju u kreiranju najvažnijeg dokumenta jedne lokalne zajednice.

– Prezentacija je namenjena maturantima, mladima koji su do sada već stekli pravo glasa ili će do kraja godine postati punoletni građani. Razgovarali smo o tome šta je budžet i zašto je on važan. Maturante je zanimalo gde mogu da pronađu ovaj dokument, da li je on svima dostupan, kao i šta sve mogu da nađu u njemu, rekla je Gordana Adamov.

Pored toga, na predavanjima je bilo reči o transparentnosti rada lokalne samouprave, kao i o informacijama od javnog značaja.

– Iznenadilo nas je što mladi, sa kojima smo razgovarali u okviru ovih prezentacija, kažu da transparentnost i dostupnost dokumenata na internetu ne znači ništa, ukoliko oni nisu dovoljno informisani o tome gde i kako mogu da potraže te informacije, zašto je u njihovom interesu da ostvare uvid u dokumenta, kao i da nisu dovoljno edukovani o njihovim pravima u ovoj oblasti. Zbog toga smo deo vremena izdvojili da ih upoznamo sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i o ulozi Poverenika, kaže Gordana.

– Mislim da su ovakvi razgovori sa mladima neophodni ako želimo da gradimo odgovorno društvo, posebno sada kada, kako smo čuli, predmet Ustav i pravo građana više nije deo nastave u srednjim školama. Zbog toga smo zahvalni Gimnaziji Bečej na prilici da o ovim temama razgovaramo sa srednjoškolcima i srednjoškolkama i nadamo se da će ovakvih prezentacija u narednom periodu biti više, zaključila je ona.

Po uzoru na mnoge svetske gradove koji povećavaju učešće građana u predlaganju i planiranju budžeta, BUM je u saradnji sa opštinom Bečej i Kancelarijom za mlade opštine Bečej organizuje akciju „Budžet po meri gradana – I ti se pitaš!“. Cilj ove zajedničke akcije je veće uključivanje građana u proces donošenja odluka, informisanje građana o budžetskom procesu, povećanje transparentnosti rada lokalne samouprave i budžetskog procesa.

Rad Bečejskog udruženja mladih je institucionalno podržan od strane Vlade Švajcarske kroz projekat Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.