BUM-ov online kviz povodom Svetskog dana borbe protiv side!

0
55

Sutra, 1. decembra, se obeležava Svetski dan borbe protiv side, a tom prilikom Bečejsko udruženje mladih je pripremilo online kviz o HIV-u.

Mladi na teritoriji opštine Bečej će ovom prilikom moći da provere svoje znanje, nauče nešto novo, a za najbolje je BUM obezbedio i simbolične nagrade!

Link za online kviz će biti dostupan na sajtu Bečejskog udruženja mladih, kao i na našim društvenim mrežama, tokom 1. decembra.

Od 1985. godine, kada su registrovani prvi slučajevi HIV infekcije u AP Vojvodini, do 20. novembra 2019. godine ukupno je 681 stanovnik pokrajine saznao da živi sa HIV infekcijom.

Tokom 2019. godine na području AP Vojvodine zabeležena su 53 slučaja HIV infekcije i 18 slučajeva Morbus HIV-a, dok je kod 6 osoba registrovan smrtni ishod.

Među obolelim osobama, njih 16 je svoj HIV status saznalo u momentu postavljanja dijagnoze AIDSa, što ukazuje da osobe sa rizičnim ponašanjem  ne sprovode  preventivno testiranje u dovoljnoj meri i blagovremeno. Obzirom da period nemanifestne infekcije traje više godina, ove osobe u dužem vremenskom periodu predstavljaju potencijalnu opasnost (rezervoare)  za prenošenje  virusa HIVa, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U savetovalištu Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu (Futoška 121), dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje se odvija tokom cele godine, svakog radnog dana od 7-13 časova. Savetovanje i testiranje na HIV i virusne hepatitise anonimno i besplatno, nisu potrebni ni zdravstvena knjižica niti uput lekara.