BUM na trećem Dijalogu mladih sa premijerkom

0
64
Predstavnica BUM-a na prošlogodišnjem Dijalogu

U utorak, 7. decembra, održan je treći Dijalog mladih sa premijerkom Anom Brnabić, gde su predstavnici mladih imali priliku da razgovaraju i sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darijom Kisić-Tepavčević, kao i sa državnim sekretarom Ministarstva omladine i sporta, Milanom Savićem.

Na dijalogu se razgovaralo o temama u okviru tri oblasti kojima su obuhvaćene izmena i dopuna Zakona o mladima, oblasti Nacionalne strategije za mlade i Zakon o radnim praksama i Zakon o volontiranju.

Izvršna direktorka Bečejskog udruženja mladih, Gordana Adamov, predstavila je ideju o participativnom budžetiranju u okviru Nacionalne strategije za mlade, radi povećanja učešća mladih u procesima donošenja odluka.

– Kako je više puta i istaknuto, rezultati KOMS-ovog Alternativnog izveštaja o položaju mladih u Srbiji iz ove godine pokazuju da mladi nemaju poverenja u institucije, i mislim da su ovakvi događaji upravo važni kako bi se nivo poverenja povećao, ako mladi prepoznaju da ima ko da ih sasluša i da se njihovi predlozi prihvataju. Mladi su donosiocima odluka ovom prilikom uputili konkretne predloge i rešenja, a premijerka je imala sluha za glas mladih,rekla je Gordana Adamov.
Ključne preporuke koje su iznete na dijalogu su izmena i dopuna Zakona o mladima, prioriteti mladih za pisanje nove Nacionalne strategije za mlade, Zakon o radnim praksama i Zakon o volontiranju.

Ovakav događaj je važan jer se vidi da postoje mladi koji su spremni da ostanu u svojoj zemlji, koji imaju znanje i energiju da, zajedno sa donosiocima odluka, stvaraju promene radi bolje budućnosti, pod uslovom da se njihova reč sluša, a predlozi primene. Ispred Bečejskog udruženja mladih premijerki sam predstavila proces participativnog budžetiranja koji u Bečeju funkcioniše, a koji se može primeniti i u drugim lokalnim samoupravama, kao i na višim nivoima, a sve u cilju aktivnog učešća mladih u procesima donošenja odluka.

Najvažniji zaključci i obećanja sa Dijaloga:

– Zanimanje omladinskog radnika biće prepoznato i u Zakonu o mladima i u Nacionalnoj strategiji za mlade.
– Premijerka obećala da će se proces izrade i dopune Nacrta Zakona o mladima ubrzati, odnosno ona će insistirati da se ovaj proces ubrza.
– Podvukla da je saradnja između ministarstava važna i da ona ne mora da se odvija samo kroz kabinet vlade.
– Premijerka iznela predlog da KOMS bude uključen u procese evropskih integracija, kao što je uključen Nacionalni konvent, kako bi se mladi pitali o svim važnim temama.
– Najavljeno da će od 1. januara biti uvedene dodatne poreske olakšice za mlade koji se zapošljavaju na prvom radnom mestu.
– Produžiće se rok za dostavljanje komentara radne grupe za izradu predloga Nacionalne strategije za mlade.
– Predlog da se KOMS sastane sa javnim servisom u cilju poboljšanja položaja mladih u medijima.
– Ministarka Kisić Tepavčević: Mora se raditi na jačanju svesti o volontiranju i promovisati ga kroz nagrađivanje mladih volontera/ki.
– Od sledeće godine ukidanje poreza na dodatnu dobit za sve mlađe od 40 godina.
– Istaknute prednosti Jedinstvenog informacionog sistema prosvete, kroz koji će se dobiti informacije o tačnom protoku vremena između završetka škole/fakulteta do pronalaska prvog posla.

Snimak celog Dijaloga možete pogledati na YouTube kanalu „KOMS mladi“.

O dijalogu:

  1. Uspešno realizovan treći Dijalog mladih sa premijerkom
  2. Šta je doneo treći Dijalog mladih sa premijerkom?
  3. „Fociközvetítés helyett Vajdaságban kellene iható vízre költeni a milliókat”