BUM na skupu sekcije žena Saveza samostalnih sindikata opštine Bečej i Novi Bečej

0
48
Jasmina Obradović i Ana Aćimov na skupu u Novom Bečeju
Jasmina Obradović i Ana Aćimov na skupu u Novom Bečeju

Kakve su obaveze i mogućnosti lokalnih samouprava za unapređenje rodne ravnopravnosti i kako u toj oblasti opština Bečej kreira i sprovodi javne politike, između ostalog, na skupu u organizaciji sekcije žena Saveza samostalnih sindikata opština Bečej i Novi Bečej govorila je predstavnica Bečejskog udruženja mladih Ana Aćimov.

Kao do sada članica dve radne grupe za izradu lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti u opštini Bečej, Aćimov je predstavila mehanizme za uključivanje građanki i građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou, po čemu je, posebno u oblasti rodne ravnopravnosti, najveća potiska opština primer dobre prakse na nivou Srbije.

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata opštine Bečej i Novi Bečej
Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata opštine Bečej i Novi Bečej

–  Naše dosadašnje iskustvo govori o tome da su efikasne javne politike samo one u kojima su uključeni građanke i građani iz svih delova opštine, različitog uzrasta, nivoa obrazovanja i socio – ekonomskog položaja. Opština Bečej uvažava sugestije i inicijative civilnog društva, stoga se, naročito, kada se govori o unapređenju rodne ravnopravnosti i, generalno, politici jednakih mogućnosti, možemo isticati kao primer drugima. Međutim, prostora za unapređenje uvek ima i zato je važno u sve većem broju uključiti građanke i građane, uvažavati i informisati ih, odgovarati na njihove potrebe i time im pomoći da ostvare svoja prava i unaprede kvalitet života. Radna prava, principi dostojanstvenog rada i socio – ekonomski dijalog su teme koje su u našem fokusu i trudićemo se da kroz različite mehanizme o njima još više informišemo i osnažimo, kako žene, tako i muškarce, rekla je Aćimov.

Nataša Džigurski, predsednica sekcije žena SSS opštine Bečej predstavila je rezultate ankete sprovedene među članovima sindikata.

Skup u Novom Bečeju, čija je Centralna tema bila rodna ravnopravnost u svakodnevnom životu, otvorila je Jasmina Obradović, predsednica Saveza samostalnih sindikata opštine Bečej i najavila za naredni period tematske radionice sekcije žena.