BUM na regionalnom treningu za trenere medijske pismenosti

0
26

Regionalnim treningom za trenere, koji je održan u Baru u periodu od 20. do 28. februara, ojačani su kapaciteti 16 mladih aktivista/kinja iz Crne Gore, Srbije,  Hrvatske i Bosne i Hercegovine za sprovođenje radionica iz oblasti medijske pismenosti. Deo treninga bila je i Gordana Adamov iz Bečejskog udruženja mladih.

Trening je organizovao Juventas u saradnji sa partnerskim organizacijama Novosadskom novinarskom školom iz Srbije, Zašto ne iz Bosne i Hercegovine i Gongom iz Hrvatske, a u okviru projekta „WeB Media Literacy“ koji se sprovodi uz podršku Evropske komisije.

– Kao predstavnica Bečejskog udruženja mladih imala sam priliku da sa još troje mladih edukatora iz Srbije učestvujem na intenzivnom treningu koji je realizovala organizacija Juventas iz Crne Gore u okviru Erasmus + programa, navodi Gordana i dodaje da iako joj je medijska pismenost bliska tema, razmena iskustva sa drugim edukatorima iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je veoma značajna za dalji napredak u radu.

Mladi su imali priliku da na treningu steknu i unaprede znanja iz oblasti medijske pismenosti, ali i da savladaju veštine vođenja radionica neformalne edukacije. Naučili su više o samom pojmu medijske pismenosti i šta sve obuhvata, razgovarale se o tome kako mediji kreiraju stvarnost, te kako publika tumači značenje, analizirao se uticaj novca na medije, kroz primere proučavale su se medijske manipulacije, ali i diskutovalo o karakteristikama društvenih mreža i izazovima koje postavljaju moderne tehnologije. Trening je mladima pružio znanja o metodama neformalne edukacije, grupnoj dinamici, izazovnim scenarijima u realizaciji radionica, ključnim veštinama edukatora/ki, veštinama komunikacije i prezentacije, planiranju radionica neformalne edukacije, itd. Učesnici/e treninga su imali priliku da naučeno primene i izvežbaju kroz mock-up radionice neformalne edukacije, tokom koje su ostali učesnici/e i facilitatori/ke dali svoje komentare i sugestije.

Osim programskog dela, u okviru ove aktivnosti organizovano je interkulturalno veče i izlet koji su bili idealna prilika za druženje i bolje upoznavanje vršnjaka iz regiona.

Nakon treninga mladi će u svojim lokalnim sredinama organizovati seriju radionica o medijskoj pismenosti sa učenicima/ama srednjih i osnovnih škola.

– Upravo oblast organizacije i pripreme radionica, metode i tehnike neformalne edukacije koje smo teorijski i praktično prošli, su nešto što planiram da primenim u daljem radu sa mladima. U narednom periodu, kao finalni produkt ovog treninga, preostaje nam da realizujemo radionice medijske pismenosti u našim lokalnim zajednicama, čemu se posebno radujem, prenosi Gordana.

Koordinator projekta i jedan od trenera Mićan Andrijašević navodi da je cilj kompletnog projekta unapređenje medijske pismenosti u zemljama regiona, kroz saradnju i razmenu iskustva i znanja među mladima, te kroz jačanje kapaciteta omladinskih radnika/ica i drugih relevantnih struktura u odnosu na medijsku pismenost i novinarstvo.

– Cilj ove aktivnosti nije samo da unapredimo nivo medijske pismenosti učesnika i učesnica treninga, već i da oni kasnije multiplikuju efekte programa i kroz radionice u svojim lokalnim zajednicama podignu stepen medijske pismenosti kod mladih, ističe Andrijašević i dodaje da su Erasmus projekti ovog tipa, osim što unapređuju kapacitete mladih, odlična prilika za upoznavanje, zbližavanje i networking mladih iz regiona.

Izvor: juventas.me