BUM na radionici UNDP-a o digitalnim informatorima i otvorenim podacima za civilno društvo

0
38
Članica BUM predstavlja potencijalni projekat
Članica BUM predstavlja potencijalni projekat

Članica Bečejskog udruženja mladih (BUM) Ana Aćimov učestvovala je na višednevnoj radionici UNDP-a u Srbiji (Program ujedinjenin nacija za razvoj) o digitalnim informatorima i otvorenim podacima za civilno društvo.

Radionica u Beogradu je sprovodena u okviru inicijative „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti”, pokrila je sa osnovnim veb tehnologijama razvoj veština komunikacije, obrađivanja i vizualizacije podataka. Cilj inicijative je uvođenje celovite politike otvorenih podataka u Srbiji, kao i izgradnja sistema koji osim državnih institucija uključuje i civilno društvo, medije, privredu, nauku…

Lokalne samouprave koje su pristale da budu deo ovog projekta, odnosno da im se pomogne u pripremi digitalnih informatora o radu (Bečej, Leskovac, Niš, Novi Pazar, Novi Sad, Pančevo, Užice, Vranje i Zrenjanin) će u narednom periodu pilotirati novu aplikaciju za unos informatora o radu, koja će omogućiti jednostavan i sveobuhvatan unos celokupnog informatora na jedinstvenu platformu, pri tome čineći sve unete podatke otvorenim i mašinski čitljivim.

Cilj radionice je jačanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva za upotrebu otvorenih podataka i mapiranje lokalnih problemskih pitanja, čije rešavanje u celosti ili delimično zahteva rad sa otvorenim podacima iz informatora o radu lokalne samouprave. Bez relevatnih podataka i njihove upotrebe, civilno društvo ne može da utiče na javne politike, niti da prati rad javne uprave, posebno na lokalnom nivou. Upotreba dostupnih podataka omogućava efikasniji odgovor civilnog društva na lokalne potrebe i probleme, kvalitetnije učešće civilnog društva u procesu donošenja odluka, i uvezivanje više različitih aktera iz lokalne zajednice, u cilju unapređenja kvaliteta života svih građana. Samim tim, od ključne je važnosti jačanje civilnog društva na lokalu za upotrebu i rad sa otvorenim podacima iz informatora o radu, kao novom kategorijom dostupnih podataka na lokalnom nivou.

Radionica je obuhvatila i okvirni razvoj idejnih rešenja za prepoznate probleme na lokalu, kao uvod u pripremu koncepata projekata OCD (organizacija civilnog društva) na osnovu podataka iz digitalnih informatora o radu. Nakon radionice, učesnici će uz mentorsku podršku do kraja avgusta rafinirati svoje predloge projekata i sa njima konkurisati za finansijsku podršku UNDP. Uspešni projekti će biti sprovođeni u toku jeseni 2017.

 

Šta je Informator o radu organa?

 Informator o radu objavljuje se u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Uputstvom za objavljivanje Informatora o radu državnog organa. Informator sadrži podatke koji su od značaja za sadržinu, obim i način ostvarivanja prava zainteresovanih lica na pristup informacijama od javnog značaja. Cilj objavljivanja Informatora je informisanje javnosti o dokumentima i informacijama koje poseduje državni organ u okviru delokruga rada.